Jövő héten indul az ellátás, de ehhez nem kapta meg a Hajléktalan Gondozási Központ a pályázati pénzt. Csak december végéig tudja megelőlegezni.

Ebédosztásnál sorban állnak a Hajléktalan Gondozási központban. Ma székelykáposzta a menü. Több mint negyvenen étkeznek itt. A népkonyhára költhető keret már áprilisban elfogyott. Étkezésre ilyenkor már a nappali melegedőre szánt pénzből csoportosítanak át. Az ebéd így is bőséges.

hajléktalanok

A gondozási központ vezetője azt mondja: a novemberi teajáratra is meg kell előlegezniük a teát és a cukrot. Pedig időben, már augusztusban pályáztak rá, egyelőre eredménytelenül. Ha december végéig nem jön pénz, adományra szorulnak.

- Van egy nagyon fontos ellátmányi formánk, a heti ellátmányunk. A távol élő hajléktalanoknak egy hétre való élelmiszert adunk - mondja Gulyás János, a kaposvári Hajléktalan Gondozási Központ vezetője. - Nem biztos, hogy tudjuk konzervekkel megfelelően kiszolgálni, de igyekszünk ennek a feltételeit is megteremteni.

Az éjszakát még mindig sokan töltik kint. A több mint 100 kaposvári hajléktalan fele. Pedig a kormány tervei szerint a közterületekről is kitilthatják őket. A szociológus szerint a hajléktalanság nem rendészeti kérdés.

- A belterületről sem tudják kiszorítani őket, hiába büntetik meg, nincs miből végrehajtani, nincs miből kifizetni, mert nem fogja érdekelni a büntetés. Ha pedig börtönbe kerül az egy drágább megoldás, mert a börtönök napi ellátási költsége sokkal többe kerül, mint a hajléktalanfenntartás költsége - fogalmaz Szabó János szociológus.

A szociológus szerint lakáspolitikai intézkedésekre van szükség. Ha az állam a hajléktalanokra szánt norma felét lakhatási támogatásra, a többit a szociális háló kiépítésére fordítaná, akkor kevesebben aludnának az utcán, tette hozzá.

Címkék: Gulyás János, Hajléktalan Gondozási Központ, Szabó János, teajárat, hajléktalan, kis szines