netfuggo

Az általunk megkérdezett fiatalok egyike Vanda napi 6-8 órát ül a számítógép előtt. Azt mondja, ha suli után hazamegy, akkor a pihenés nála, hogy gépezik, utána tanul, és megint gépezik, amíg el nem megy aludni. A tinédzserek azt mondják: leggyakrabban a közösségi oldalakat böngészik. Tapolczai Nikolett elmondta: minden iskolatársa a gép előtt ül, és azt nyomkodja, de ő csak ami a tanuláshoz kell, annyi időt tölt a gép előtt.

A tanárok szerint így még hasznos is lehet. Kótai Anita, a Szigethy-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola angol és irodalom tanára úgy látja, ha valaki tényleg hasznosan, kiegészítésként használja a nyelvtanuláshoz a számítógépet, akkor ez igencsak előnyös lehet. A GFK legfrissebb kutatásából az derült ki, hogy a középiskolások átlagosan napi öt órát töltenek a képernyő előtt. Ráadásul öt év alatt duplájára emelkedett az internetfüggők tinédzserek száma. Ma már 65%-uk rendszeresen online világban él.

A szakirodalom szerint aki naponta három óránál többet ül a gép előtt, az már függő - mondja a pszichológus. Ennek különféle jelei vannak: beszűkülnek a gondolatai, csak erről tud beszélni, és szinte csak a neten vannak emberi kapcsolatai. A szakember szerint pedig pont ebben a korban kellene barátokat szerezni. Az úgynevezett másodlagos szocializáció időszakában alakul ki a személyiség. Az marad ki a fiatalok életéből, amiből az ő személyisége kialakulhat, megedződhet.

Azt mondom, hogy ezek nélkül a csoportok nélkül, a valahová tartozás nélkül nem fog helyes irányba fejlődni a személyisége - véli Dr. József István, pszichológus. Ráadásul egyre fiatalabbak használják túl gyakran az internetet. Somogyban például minden harmadik óvodás is rendszeresen odaül a gép elé. A pszichológus azt mondja: ezért a gyerekszobába ne tegyenek számítógépet a szülők.

Címkék: böngészés, személyiség, net, tinédzser, függőség, számítógép, kis szines