apeh

Csaknem 134 ezer tavalyi adóbevallást őriznek a kaposvári irodában . Ezek érdekességeket és titkokat rejtenek. Például a Top adózók adatait. 2008-ban Somogyban több mint 500 milió forint volt a legmagasabb bevallott külön adózói jövedelem. Tavaly háromszor annyi: 1.7 milliárd forint. Az adózók adatai titkosak, ezért adószakértőkkel azt elemezgettük, honnan tehettek szert ekkora jövedelemre. Azt mondják: a vállalkozó jókor volt jó helyen.

topado3

Szekeresné Lepenye Edit a kaposvári Adó és Számvitel Kft. ügyvezetője elmondta: egyes cégek, vállalkozások árfolyamnyereségből vagy üzletrészek értékesítéséből egy egyszeri, jó információ alkalmazásából adódó jövedelemre tesznek szert.

topado2

Somogyban két éve 13 magánszemély vallott be 50 millió forint feletti jövedelmet. Idén kétszer annyian. A 100 millió forint felett adózók pedig csaknem háromszor annyian. Adószakemberek szerint ennek örülhet a megye.

topado3

Fülöp Eszter, az APEH regionális főigazgatóságának megyei sajtóreferense szerint mindenképpen egy pozitív és előremutató dolog most itt a gazdasági válság hatása kapcsán is, hogy Somogyban sikerült ilyen teljesítményeket realizálni az adózóknak.

ado1

A somogyiak többsége viszont nem keresett többet, mint egy évvel korábban. Egy év alatt átlagosan 1,5 millió forintot. Ez jóval kevesebb, mint az országos átlag. Szakemberek szerint ennek oka, hogy Somogyban kevesebb a munkahely és a bér.

ado2

Címkék: Adó és Számvitel Kft, topadozók, Fülöp Eszter, adóbevallás, APEH, millió, kis szines