falopas2


Az egyik somogyi erdőben csonkok jelzik a fatolvajok nyomát. Eladásra vitték a 15 köbméter fát.  Több százezer forint a kár. Bacsi András, a Sefag Zrt. kaposvári erdészetének fahasználati ágazatvezetője elmondta: a facsonkból nem tudnak utalni az elkövetőre. Annyi viszont kiderült, nem szakképzett fakitermelő csonkította meg a fákat.

- Motor fűrésszel dolgoztak az illegális favágók, akik mindössze egy nap alatt eltűnt innen mindent - tette hozzá Bacsi András.

Csak a Sefag erdeiben egy erdőnyi terület tűnik el télen. A megyében több 10 millió forintos kárt okoznak a tolvajok. A szervezett bandák mellett egyre több a kisebb gyűjtő.

Németh Sándor a Sefag Zrt. ellenőrzési vezetője elmondta: idén is kis tételeket visznek el a környező lakosok kisteherautókkal, teherjárművel.

- De van olyan is, hogy biciklivel tolják haza a mi általunk termelt faanyagot, vagy az erdőből az általuk kivágottakat - tette hozzá Németh Sándor.

A közös járőrözés miatt több a tettenérés. És szigorúbb a büntetés. Koncz Katalin, a Kaposvári Rendőrkapitányság sajtószóvivője elmondta: az elkövetőt őrizetbe veszik, majd ezt követően a bíróság dönti el, hogy elzárást alkalmaz velük szemben vagy pénzbírságot szab ki.

falopas


A tél még most kezdődik, de már a napokban majdnem annyi falopást jelentettek a rendőrségre, mint tavaly egész évben. A bíróságon több falopásos ügyet is tárgyalnak. 72 órán belül ítéletet hozhatnak. Már a többszöri néhány ezer forintos lopásoknál is szigorúak.

- Ha valakivel már számtalan ilyen eljárás tehát szabálysértési vagy büntető eljárás zajlott vele szemben, akkor nyilván a bíró ismét fontolóra veszi, hogy elzárással sújtja őt -mondta el Vadócz Attila a Somogy Megyei Bíróság sajtószóvivője.

Legutóbb hétvégén Darányban és Bedegkéren csattant bilincs a fatolvajok csuklóján. A nagyobb értékű falopás elkövetője akár 8 év szabadságvesztést is kaphat.

Címkék: Bacsi András, csonk, Sefag Zrt., Koncz Katalin, Vadócz Attila, fatolvaj, falopás, kis szines