apeh

Az év közepén állt munkába az adóhivatal újonnan kinevezett megyei igazgatója, Koltainé Magyar Zsuzsanna. 21 éve revizorként kezdte, majd bevallási főosztályvezető volt a hatóságnál.

- Rövid távú terveim között legfontosabb az, hogy a munka folyamatosságát tudjam biztosítani ebben az új szervezeti felállásban is -mondta el Koltainé Magyar Zsuzsanna.

Az átalakulás a somogyi ellenőrzéseket, így a vagyonosodási vizsgálatokat sem zavarta. Legtöbbször rossz szomszéd, de gyakran volt házastársak, élettársak a bejelentők. Az APEH regionális igazgatóságának adatai szerint idén Somogyban 39 vagyonosodási vizsgálat több mint 80 százalékánál állapítottak meg, összesen 300 millió forint feletti adóhiányt. Több mint 120 millió forint bírságot szabtak ki. A megyei adóhivatalnak októbertől új ellenőrzési igazgatóhelyettese is van. Szántó Vilmosné elmondta: kevesebb vagyonosodási vizsgálat lesz.

- Korábban nagy hangsúlyt fektettünk rá, de nem ilyen nagyságrendben, ahogy ezt korábban végeztük - mondta el Szántó Vilmosné ellenőrzési igazgatóhelyettes.

Folytatják az átalakuló, vagy más jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzését is. Csaknem minden ötödik vizsgálat ilyen Somogyban. A jövőben is kiemelten ellenőrzik a tartósan veszteséges vállalkozásokat is. Idén előfordult, hogy azért indult vizsgálat egy somogyi adózónál, mert az interneten hirdette, hogy Horvátországban több tengerparti ingatlant ad bérbe. Azt azonban nem tudta igazolni, hogy az ingatlanokra annak idején honnan volt pénze.

Címkék: vagyonosodási vizsgálat, adózó, Koltainé Magyar Zsuzsanna, adóhivatal, Somogy, kis szines