vízóra


A tönkrement szerkezetek cseréje és hitelesítése sok gondot, utánjárást és kiadást okoz a tulajdonosoknak. Az új vízmérő árának, beszerelésének és hitelesítésének költsége elérheti akár a 30 ezer forintot is. E mellett további anyagi terhet jelent a fogyasztóknak az elfolyt víz díjának a befizetése. A szolgáltató ezt az összeget az előző évi átlagfogyasztás alapján számlázza ki. A megyében a DRV Zrt. könnyítésképpen nem számolja fel a csatornahasználati díjat, ha az elfolyt víz a szennyvízhálózatot nem terhelte.

Mindezt elkerülhetjük, ha a vízmérőaknát megfelelően szigeteljük, és gondoskodunk arról, hogy az akanfedlap jól záródjon. A szigetelést az akna mennyezetén és falán helyezzük el. Lehetőség szerint olyan szigetelőanyagot használjunk, ami nedvesség hatására sem veszíti el a szigetelő-képességét. Kiválóan megfelel erre a célra például a hungarocell. A fagykár kialakulását úgy is megelőzhetjük, ha a vízmérőt és az aknafedlapot hőszigetelő anyaggal letakarjuk. Tavasszal nem éri az üdülőtulajdonosokat kellemetlen meglepetés, ha a télen nem használt ingatlanjaik vezetékrendszerét és a kerti csapokat víztelenítik a fagyok beállta előtt. A kellő gondoskodás mellett is érdemes rendszeresen ellenőrizni az ingatlanokat és a vízmérőket.

Néhány jótanács a DRV Zrt.- től, hogyan víztelenítsük a télen nem használt ingatlanokat:

* ideiglenesen zárjuk el a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot,

* nyissuk ki és hagyjuk nyitva a kertben, az épületben található csapokat,

* engedjük le a házban lévő berendezésekből (bojlerből és a WC-tartályból) a vizet,

* a vízmérő utáni víztelenítő csapot fordítsuk a megfelelő állásba,

* engedjük le a házi vezetékhálózatról a maradék vizet,

* nézzük meg, hogy az elzáró csapok jól zárnak-e és végül ellenőrizzük, hogy a vízórán lévő számlálókerekek valóban nem mozognak-e.

Címkék: vízmérő, elfagy, kiadás, csere, kis szines