csado

A miniszterelnök hétfőn ismertette az adócsomagot a Parlamentben. Kaposváron a kisgyerekes anyukák az óvoda előtt még arról beszélgetnek, nem tudják, pontosan mennyi kedvezményt vehetnek igénybe a jövő évben. A törvény szerint 3 gyermeknél már fejenként havi 33 ezer forint adókedvezményt lehet érvényesíteni.

Hornungné Bándi Gabriella úgy véli: ez örvendetes dolog, hiszen most négyezer forint az adókedvezmény gyermekenként. Az új törvény szerint egy háromgyerekes családnál már 99 ezer forintot jelentene évente. A kérdés, hogy megosztva igénybe lehet-e venni.

A szülők megoszthatják az adókedvezményt, ám csaknem félmilliós fizetés szükséges ahhoz, hogy teljesen ki tudják használni. Egy, illetve kettő gyerek után legfeljebb 10 ezer forint adókedvezmény jár fejenként. A személyi jövedelemadó egységesen 16%-os lesz, de csökken az adójóváírás 15 ezerről 12 ezerre. A természetbeni juttatások, mint a cafetéria, béren kívüli juttatássá válik.

csado2

Az adószakértő szerint a gyermektelen átlag jövedelműek körülbelül ugyanannyi pénzt visznek majd haza. A kis- és középvállalkozások viszont jól járnak. Pappné Vörös Judit, az Adó és Számvitel Kft. könyvvizsgálója elmondta: júliustól már 10%-os a társasági adó mértéke. Ha az osztalékadó mértéke 16%-ra csökken a 25-ről, akkor a vállalkozásoknak számára ez mindenképpen kedvezően hat.

Nemcsak ennek örül a vállalkozók szövetségének megyei elnöke. Szerinte a kereskedelmi láncokat, az energiaszektort és a telekommunikációs cégeket sújtó különadó egyenlőbb esélyeket teremt. Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke úgy véli: ennek az adónak itt volt az ideje.

- Az arányos teherviselés az a gondolat, ami köré fel tudunk sorakozni mi, kis- és középvállalkozások - tette hozzá. A kiskereskedőket is sújtja különadó, jövedelem alapján sávosan kell fizetniük a gépkocsi- és élelmiszer kereskedőknek is.

Címkék: adócsomag, természetbeni juttatások, Daxner Gábor, Parlament, kedvezmény, kis szines