tojasf


36 hímes tojással és szakmai munkájával nyerte el Ildikó a kitüntető címet. A 3 tucat tojás mind csillagos, de mind másféle. 80 tojást festett a pályázatra, és a legjobbakat küldte be. Somogyban évek óta nem kapott népművész ilyen elismerést - mondja a megyei népművészeti egyesület elnöke.

Károly Irma, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: egy pályázat keretében történik a cím odaítélése, tehát a díjra aspirálóknak egy nagyon komoly írásos pályázatot és természetesen megfelelő számú alkotást kell benyújtani, amit egy szakmai zsűri bírál és évente 15 embernek ítélik oda ezt a kitüntetést.

Visszatérve Ildikóhoz, ő azt mondja, írni nehezebb volt róla, mint megfesteni, ugyanis már több tízezret készített. Minden évben festettem legalább 2000-et és legalább 17 éve festek tojást, hát akkor szorozzuk föl mennyit készítettem eddig. Ildikó meg is mutatta nekünk, hogyan készül egy ilyen 3 színű tojás. Az ősrégi gicázós technikával rajzolja kedvenc csillagos mintáját, és közben azt meséli, Németországban bébiszitterkedett, amikor megszerette a tojásfestést.
- Volt egy szekrény a házban, ami tele volt tojásokkal, de mindenféle volt benne, festett tojás és látta a házinéni, hogy én nézegetem azt és mondta, hogy én nem akarom kipróbálni, hogy ők hogy festik? - tette hozzá.

Ha a minta kész, sima tojásfestékkel és ecettel éri el, hogy többféle színű legyen a tojás. Utána még sütőbe is kell tenni, hogy leolvadjon a viasz. Amíg erre várunk, Ildikó másik kedvencéről, az asztrológiáról mesél. Éppen ma esti előadására készül. A szerelem arca és a szeretők álarcai lesz a téma minden jegynél.

Ildikó továbbra is mind elméletben, mind gyakorlatban foglalkozni akar a csillagokkal. A tojás közben elkészül, és előtűnik a 3 szín. Ildikó azt mondja: hímestojást a magyarok csak húsvétkor vesznek, de külföldön nagy hagyománya van a gyűjtésének.

Címkék: hímes tojás, Népművészet Ifjú Mestere, Balogh Ildikó, kis szines