gomba

A Kisfaludy iskolában tanácsokat kaphattak a családok. Az ilyen rendezvényekre egyre nagyobb szükség van. A múlt héten ugyanis gyilkolt a galóca Somogyban.

Két 60 literes kuka, azaz több mint egy mázsa mérges és nem ehető gombát dobatott el a szedőkkel szombaton délelőtt a gombavizsgáló. Ezt most klórozzák és megsemmisítik. Azt mondja: az erdőjárók többsége felelőtlen, pedig a gyilkos galócánál negyed elfogyasztott gomba egy emberélet.

- Sajnos az a tapasztalatom, hogy boldogan mennek az erdőbe  szedni, mert ingyen van. Nagy öröm ha találják, de utána már lusták egy pár lépést tenni, hogy bevizsgáltassák a gombát. Inkább kockáztatnak, ezt a jelenlegi mérgezések is bizonyítják - mondta Török Ferencné gombaszakértő.

Bözsi néni gyerekkora óta gombászik. Megtanulta, hogy óvatosnak kell lenni.

- Találkozok sokfélével, de amit nem ösmerek, azt nem szedem össze - mesélte Báló Istvánné.

Praktikus gomba szedési tanácsokkal látta el hétvégén a Kisfaludy utcai tagiskolában a családokat Fodor István gombaszakértő. Most éppen azt mutatja, hogyan kell egy kosárban a gombákat elkülöníteni. A családi tanácsadást a szülők kérték.

- Rendkívül fontos ebben a világban, hogy a rohanás mellett  erre is jusson időnk - Fábiánné Hajdu Judit.

Félix a nagypapával érkezett. - Azért, hogy megismerjem a gombákat, mert meg szeretném ismerni - mesélte Császár Félix.

A gombaszakértő szerint a biológia órákon felületesen érintik a gombákat. És a gyerekek a természetet sem ismerik.

- Nagyszülők külön élnek a fiataloktól és nem tanítják meg a gyerekeket arra, hogy normálisan hogy kell élni a természetben, tehát gyógynövényt szedni, gombát szedni - mondta Fodor István.

A gyilkos és párduc galóca, a nagy döggomba. De gyilkol a mérges pókháló gomba is. Hosszú, akár több hetes szenvedést okozva. A kórház főorvosa azt mondja: a rövid lappangási idejű gombák már 2-3 órán belül bélrendszeri panaszokat okoznak. A veszélyesebbek pedig csak 8 és 24 órán belül.

- A  fogyasztását követően hányás, hasmenés, vagy ehhez hasonló tünetek jelentkeznek, akkor azonnal jelentkeznek orvosnál, hiszen az első ellátások az illuminációs tisztító eljárások a későbbiekben életmentőek lehetnek - mondta el Dr. Varga Csaba a Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezetője.

A múlt héten egy ember meghalt Somogyban. Egy házaspár életéért most is küzdenek az orvosok és tucatnyian kerültek mérgezéssel kórházba.

Címkék: gombaszakértő, Török Ferencné, gomba, kis szines, Kaposvár