okt6


Az emberek többsége ugyanis nincs tisztában sem jeles napjainkkal, sem pedig azok hőseivel. Október hatodikáról az általunk megkérdezetteknek semmi sem jutott eszébe. Volt, akinek a névnapja, vagy papírgyűjtés miatt volt emlékezetes a nap. Nem hogy a tábornokok nevét nem tudák a megkérdezettek, hanem 13 helyett 7-re emlékeztek.

Akadt azért olyan is, aki még azt is tudta: az egyik tábornokról utcát is elneveztek Kaposváron. A somogyi születésű Noszlpoy Gáspárról neveztek el még utcát Kaposváron, aki az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetője és vértanúja volt.

A kaposvári Toldi Gimnázium tanára szerint nem kap elég hangsúlyt a mai nap, így az emberek hétköznapként élik meg.

Baloghné Bíró Mária, a Toldi gimnázium irodalom-dráma tanára szerint sok minden kihullik az emberek emlékezetéből, ami elég nagy baj. Mert, hogy ha egy csoport, legyen az egy nemzet, egy nép, elfelejti a közös hagyományait, közös emlékeit, akkor az előbb-utóbb sajnos mondhatjuk azt, hogy kicsit elsilányítja a létünket - tette hozzá. A pedagógus úgy véli: úgy kell tanítani és olyan ünnepi műsort kell adni, amit a pici gyerek is megért, de leköti a nagyobbak figyelmét és a felnőtteket is érdekli.

Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, gróf Leiningen-Westergurg Károly, Láhner György, Török Ignác, Nagysándor József, Kiss Ernő, Schweidel József, Vécsey Károly, Damjanich János, Knézic Károly, Aulich Lajos, Poeltenberg Ernő.Rájuk emlékeztünk ma, október 6-án.

Címkék: Toldi Gimnázium, tábornok, október, kis szines, Kaposvár