olvasas


Vannak olyan gyerekek, akik szinte falják a könyveket. Ezen a héten a családi olvasás évét ünneplik megyeszerte a könyvtárakban. 22-en vettek részt a szépolvasási versenyen.

Bíró Dorinának kifejezetten nincs kedvenc könyve és naponta legalább három-négy oldalt olvas. Csernák Zsombor is sokat olvas, a regények a kedvencei.

Szakemberek szerint a meséhez már a születés előtt a pocakban szoktatni kell a gyerekeket. A Kaposvári Egyetem felmérésekből az is kiderül: a szociálisan hátrányban lévő gyerekek kevesebbet olvasnak.

Sándorné Milbacher Kinga, a Megyei és Városi Könyvtár rendezvényszerzője szerint, ahhoz hogy valaki olvasóvá váljon, az eldől negyedik osztály év végére. Úgy véli, már az alsósoknál kell népszerűsíteni az olvasást. Aki ugyanis sokat olvas, az tájékozott lesz.

Ha gyerekeket kérdezik gyakran ezt felelik, hogy azért kell olvasni, mert gazdagabb lesz a szókincsem, és okosabb leszek -mondta el Gombos Péter, a Magyar Olvasás Társaság alelnöke. Szerinte az igazán jó olvasó gyerekek azért olvasnak, mert az élményt jelent számukra.

Olvasó felnőtt pedig olvasó gyerekből lesz. Minden második alsós legalább tíz percet olvas naponta újságot vagy gyerekirodalmat. -tette hozzá az alelnök. Júlia azt mondja: ez náluk családi vonás. Gyerekkorában sok történetet hallott édesanyjától. Egy felmérésből kiderült: a magyar kislányok többet olvasnak, mint a fiúk. Talán ezért alakul ki felnőttkorukra az, hogy jobbak lesznek szövegértésben mint az erősebb nem képviselői.

A kutatásban az is áll: nemcsak olvasásban jobbak, hanem jobban számolnak, és ügyesebb problémamegoldók, mint a férfiak. Ezzel szinte az egész világon egyedül vannak a magyar nők. Viszont minden ötödik somogyi funkcionálisan analfabéta. Ami például azt jelenti, hogy tud olvasni, de nem érti, miről szól a szöveg.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: kutatás, olvasás, könyv, Kaposvári Egyetem, gyerek, könyvtár, kis szines