születés


Csenge néhány napja született a kaposvári kórházban. Édesanyja azt mondja: szerettek volna egy testvért a kisfiuk mellé. Nincsenek túl jó anyagi körülmények között, de szerinte nem ez számít. Tóth Mónika Csoma úgy véli: meg lehet oldani ha az ember úgy akarja, ahol egy felnő, ott kettő is. Úgy kell csinálni - véli édesanya.

Somogyban 4 év alatt 10%-kal csökkent a születések száma. Tavaly alig több mint 2300-an látták meg a napvilágot. Szakemberek szerint az anyasági életkor kitolódása hátrányosan befolyásolja a születésszámot.

Prof. dr. Szilágyi András, a Kaposi Mór OKtató Kórház Szülészeti Osztályának osztályvezető főorvosa szerint nem lesz annyi, mintha már fiatal korban szülne, másrészt pedig sokkal több megbetegedés társulhat a magasabb anyai életkorhoz.

Somogyban például 100 nőre 31 gyermekvállalás jut. Ez harmadával kevesebb, mint Szabolcsban. Több gyermeket vállalnak Borsodban is. A legkevesebben Zalában születnek.

Szabó János szociológus szerint minél magasabb státuszú valaki, annál jobban végiggondolja a gyermekvállalást. Ez azt jelenti, hogy ahol szerényebben élnek, ott több a gyermek-mondja szociológus. Szabó János hozzátette: az élettársi kapcsolatok sem kedveznek a gyermekvállalásnak.

Szabó János hozzátette: sokkal kevesebb a házasságban élők száma, tehát az élettársi kapcsolatok megszaporodtak. Több mint 30%- a a pároknak élettársi kapcsolatból áll. Amit a kutatások is kimutatták, ők kevésbé vállalnak gyermeket. Ezen kívül a jelen gazdasági helyez is hozzájárul a gyermekvállalás csökkenéséhez.

Címkék: Prof. dr. Szilágyi András, párok, kevsebb, Szabó János, szülés, házasság, kis szines