tony4


A kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda 130 alkotásban szerepelt. Olyan vígjátékokban láthattuk, mint a Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti. Amerikai filmszínész, aki a magyar újságírók kérdéseire magyarul ad választ, hiszen családja innen települt ki az USA-ba.

A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New York-ban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, ahonnan New York-ba emigráltak és Emanuel és Helen Schwartz néven folytatták életüket. Amikor Tony 18 éves lett 1943-ban, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Stúdiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében. A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte.

1951-ben feleségül vette a közelmúltban elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-et (1951-1962), mely házasságból 2 lány született. Kelly és Jamie Lee Curtis. Utóbbi apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött, kapcsolatuk megromlása következtében. A magyar származású színész nagy nőcsábász hírében állt. Hat gyermeke született, fia, Nicholas heroin túladagolásban halt meg 1994. július 2-án.

1956-ban szerepelt a Trapéz című szerelmi történetben, ahol fiatal artistát alakított. Ezzel felhívva a kritikusok figyelmét remek színészi alakítására, hiszen mindaddig csak külsejét dicsérték. Komolyabb kihívást jelentett számára A siker édes illata című filmben játszott talpnyaló újságíró szerepe, mely filmben Burt Lancaster partnereként láthattuk. 1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként a Van, aki forrón szereti című világsikerben láthattuk, melyben szaxofonistát játszott. A film bemutatója után világsztárként ünnepelték. A filmezést mára lecserélte a festészetre. Festményeit híres galériákban láthatjuk. 2

Először 1996-ban járt Magyarországon, a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Majd láthattuk a Budapest image filmben is.

2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, melyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.

Címkék: Toy Curtis, meghalt, film, elhunyt, magyar, kis szines