repa


Teljes gőzzel beindult a cukorgyártás Kaposváron. Naponta több, mint kétszáz teherautó hajt be az új, északi kapun. Ezután rögtön megmérik a kamionok súlyát, majd mintát vesznek a cukorrépából. Ezután pedig a répalaborban a szennyezettséget és a cukortartalmat mérik. A kamion közben lerakja a szállítmányt. Idén a régi dupláját, napi 4500 tonna répát fogadnak.

A futószalagon megy tovább. Közben lepotyog róla a felesleges föld. Majd bekerül az úsztatóba. Ezután a mosóházba érkezik. A megtisztított növényről lerázzák a vizet, kicsit megszárítják és tovább utaztatják a gyárba. Ott apró darabokra szeletelik, majd feldolgozásra tovább küldik, ahol megtisztítják a levet, sűrítik és kristályosítják. A felesleges melléktermék sem vész kárba. A préselt répaszelet régebben állati takarmányozásra került. Most viszont ebből állítják elő a biogázt. Szeles Zoltán, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. operatív igazgatója hozzátette: ebből naponta közel ezer tonna kerül a biogázüzembe, így jelenleg napi 160 ezer köbméter biogáz termelődik.

Az eddigi számítások szerint idén még annál is több répa lesz, mint amire számítottak. Hájos László, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta: a rendkívüli időjárás miatt a cukorrépa cukortartalma nem igazán nő, viszont a mennyisége drasztikusan. Vélhetően akár a 900 ezer tonnát is elérhei a feldolgozandó répa. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg csak januárban fejezik be a kampányt.

Címkék: cukorgyártás, Magyar Cukor Zrt., cukorrépa, biogáz, Kaposvár, kis szines