Először júniusban szakadt be a babodi árok. Hiába temették be egy részét a babodiak, a folyamatos esők óriás, 1 kilométer hosszú szakadékká mélyítették. Valahol 13-14 méteres a mélysége. Tóth István, a Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója szerint kifejezetten veszélyes ez a szakadék, hiszen ha szárad, a talajomlás-veszély fennáll, és bármikor beszakadhat és balesetet okozhat.

 

Jól látszik: már a szemetet és az építési törmeléket is ide hordják. Az iszappal hamarosan az is utat törhet magának, mondja a szakember. A közeli erdőbe már lehordta a víz az iszapot. És a Balatonba ömlő Tetves patak partja is tocsog tőle. Szemes és Lelle között ömlik a Tetves patak a tóba. A szakadéktól 40 méterre lakó Petőfi utcaiak eközben újabb esőtől rettegnek. És a kiköltöztetéstől. Bihari Bertalanné elmondta: nem mernek aludni. Annyira félünk, mert ahogy esik az eső, mossa a partot, és ugye így kicsit szikkad, akkor azonnal már zuhan is a föld és szabályosan, mintha bombáznák, akkora szakadékok esnek le a földre -tette hozzá.

A talajvédelmi szakember szerint sürgős intézkedésre van szükség. Tóth István szerint ez már nem Somogybabod ügye. Ez valahol itt a vízgyűjtő problémája, a Balaton problémája, tehát ez mindenképpen a somogybabodi önkormányzat hatáskörét illetve a lehetőségeit meghaladja. Szerettük volna a település első emberét is megkérdezni, azonban hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott rendelkezésünkre állni. Annyit üzent: az újabb hasadékról nincs információja. Úgy tudjuk: a szakadék betemetésére a település vis major támogatásra pályázott. 10-15 millió forintra lenne szükségük. Ezt a mai napig nem kapták meg.

Címkék: kráter, Tóth István, Somogybabod, Balaton, kis szines