A mozgássérült férfi egymaga tekeri körbe az országot, sorstársai helyzetére akarja felhívni a figyelmet. Azt is szemügyre veszi, hol tart az ország az akadálymentesítésben. Úgy tapasztalta, Kaposvár ebben jól halad.

Pécsről érkezett délelőtt Kaposvárra a féllábú biciklista. A városháza felé tart.
A tetkó láb, ahogy a gyerekek nevezik a biciklihez való műlábát. Sok jó története van az útról, például a kisgyerekről, aki hallotta a rádióban, hogy elfogyott a pénze.

biciklis

- Odaszaladt és mondja, hogy te vagy az a bácsi, aki tetovált lábbal végigjárod az országot? Hirtelen meglepődtem, mondtam, hogy nem tetovált lábbal, de én vagyok az a bácsi, mért? Elrohant, elment az anyukájához, jön vissza és mondja, itt az uzsonnapénzem, a 200 forint, hogy tudjál reggelizni - mesélte Bojtos István.

Amíg ideért, 1886 településen hajtott át. Zalaegerszegről indult májusban, és már több mint 10 ezer kilométert tekert. Az árvízsújtotta településeken pont akkor járt, amikor mindenki a gátakon védekezett.

Az akadálymentesítst figyeli útközben. Azt tapasztalja: a középületek 70 százaléka már akadálymentes. Ezenkívül szállást és ételt kér az önkormányzatoktól. Természetesen itt is kapott.

Érzékenyebb a társadalom ma már erre, mint korábban volt, de én úgy gondolom, hogy még mindig nem elég erről beszélni és tenni ezért - fogalmazott dr. Vörös Gyula, a város népjóléti igazgatója.

Bojtos István azt tapasztalja: a legtöbben még mindig inkább kikerülik a mozgássérülteket, mintha fertőznének, ezen is szeretne változtatni. A túra következő állomása Fonyód lesz. A tervek szerint szeptember végére ér majd haza.

Címkék: Vörös Gyula, Bojtos István, Zalaegerszeg, Fonyód, Pécs, Kaposvár, kis szines