alma1


Varasodás van az almákon, amit az esőnek lehet köszönni. Májusban és júniusban Somogyban az átlagosnál jóval több, 300 milliméter eső esett. A viharos időjárás miatt a gazdák nem tudtak kellően védekezni a gombabetegségek ellen. Orgel László termelő idén tízszer permetezett, de mivel rengeteg eső, szél volt, volt, hogy egy óra múlva szakadt az eső. Egy hektárnak a szerköltsége több százezer forint - tette hozzá.

alma2


Nem csak varasodás figyelhető meg az idei termésen. Az agrárkamara szakembere elmondta: Somogy az ötödik legnagyobb almatermelő megye az országban. Idén jó ha a szokásos termés felét, 60-80 mázsát le tudnak szedni hektáronként a termelők. Mészáros József a Somogy Megyei Agrárkamara titkára elmondta: molyfertőzés is látható a gyümölcsökön, az esőben nem tudtak megfelelően ellene védekezni. És különböző levélbetegségek is megtalálhatóak az almán.

Orgel László több mint 20 éve 5 és fél hektáron foglalkozik almatermeléssel. Örül, ha idei bevétele fedezi az önköltséget. Orgel László elmondta: az idared és a redroom, amik túlélték a varasodást, a goldenek azokat nagyon elkapta a varasodás. A termelők az étkezési célú gyümölcsért kilónként 60-70 forintos árra számítanak, azonban a gyümölcs nagy részét csak léalmaként tudják eladni. Ezért pedig kilónként mindössze 18 forintot kaphanak majd.

 

Címkék: Mészáros József, moly, varasodás, Orgel László, alma, eső, kis szines