tavevnyito

A Bárczis dzsúdós csapat bemutatóval kezdte a tanévet. Emiatt is várták az iskolát. A Bárcziban 340 gyermek kezdi a tanévet és még 3000 diákot fejlesztenek majd városszerte. Az intézményben örülnek az oktatáspolitikai változásoknak, vagyis, hogy idén újra lehet osztályozni és a családi pótlék juttatást is iskolába járáshoz köti a törvény.

Benczéné Csorba Margit, a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgatója elmondta: örömmel fogadják az oktatáspolitika konzervatív értékekhez való visszatérését. A régi irodalmi értékeinket és a történelmi értékeinket újra előtérbe fogjuk venni és ezt nagyon jól fogjuk tudni ötvözni a most gyakorlatban lévő kompetencia alapú oktatással is tette hozzá. 680 elsős kezdi meg holnap az iskolát Kaposváron. Öt év alatt 2-3 osztálynyival kevesebb elsőst irattak be.

A Bartók Tagiskolában évnyitó helyett a bokszolók edzettek ma. A csökkenő gyereklétszám miatt bezárták. Az épületben a Csiky Gergely Színház kelléktára és az új rendőrőrs kapott helyet. Az ingatlant az Általános Iskolai, Óvodai és Egészségügyi Gondnokság használhatja. A város többi intézményében több mint 16900 óvodás és iskolás kezdi meg a tanévet. Az elmúlt 10 évben az állam egyre kevesebb részt vállalt az oktatás költségeiből. Míg 2000-ben 58,5%-át fizette, addig idén már csak 49,3% állja a duplájára növekedett költségeknek. A polgármester azt reméli, ez idén megváltozik.

Szita Károly hozzátette: bíznak abban, hogy az állam hatékonyabban veszi ki a részét a kaposvári általános és középiskolák - óvodákat is beleértve - működtetésében. Továbbá reméli, hogy helyreállítja a pedagóguspálya prezstizsét, amely megjelenik a pedagógusfizetésekben is. Kaposváron a diákok lelki-szellemi-testi nevelése együttesen folyik - mondta polgármester az évnyitón. Ezért a megújult fürdőben minden elsősnek ingyenes úszásoktatási lehetőséget biztosítanak. A most induló grundprogram keretében pedig kisméretű füves labdarúgó pályákat, földes kerékpár cross-pályákat, parkröplabda és streetball pályákat építenek a város több pontján.

A módszertani központ névadójáról, a neves gyógypedagógusról elnevezett Bárczi Gusztáv Pedagógiai Díjat kapott Szita Károly a városi tanévnyitón kedden délután. Dr. Benczéné Csorba Margit, az intézmény igazgatója a kitüntetés adományozását azzal indokolta, hogy Kaposvár polgármestere különösen sokat tett a sérült gyermekek támogatásáért, esélyegyenlőségük elősegítéséért, illetve a módszertani központ létrehozásáért és folyamatos fejlesztéséért.

Címkék: tanévnyitó, pedagógus, oktatás, kis szines