tanévnyitó

Dolgos év elé néznek a pedagógusok, mondják. De dolgos nyarat is zárt a legtöbb iskola. Nagyatádon is 1,2 milliárd forintba került az intézmény korszerűsítése. Horváth Attila, az atádi Bárdos Lajos iskola igazgatóhelyettese elmondta: megfelelőek az osztályok létszámai. Tovább halad a sportiskolai képzés, ami egy időben nem ment annyira jól.

A hétfői megyei tanévelőkészítő értekezleten Gelencsér Attila azt mondta: oktatáspolitikai fordulat szükséges. Hozzátette: az értékrendet kell megváltoztatni. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint úgy kell a hagyományainkhoz, az oktatási erősségeinkhez visszafordulni, hogy közben tudunk válaszolni a 21. század kihívására.

Ennek a politikának a része, hogy ettől a tanévtől ismét lehet buktatni alsó tagozatban. Ezen kívül az intézmények maguk dönthetnek arról, hogy második év végétől maradnak-e a szöveges értékelés mellett, vagy inkább osztályzatot adnak. A változtatások többségének örültek a pedagógusok, és úgy érzik, ismét a szakma kezében van a döntés.

Holjevicz Ferencné, a Kaposvári Egyetem pedagógiai szakértője elmondta: örülnek a lehetőségnek, a testületek szakmai döntéseire bízta a kormány a választást. A legnagyobb változás az intézmények számában van. Fele annyi általános iskolában kezdik meg a tanévet Somogyban, mint tavaly. Ez nagyrészt az összevonásoknak köszönhető.

A csökkenő gyereklétszám is évről-évre gondot okoz. Szerdán 1300-zal kevesebben ülnek iskolapadba, mint az előző tanévben. A mai értekezleten az is elhangzott: a falusi kisiskolák jellegzetességei a megyének, ezért a kormány nem tervezi a bezárásukat.

Címkék: gyereklétszám, Holjevicz Ferencné, tanév, Gelencsér Attila, iskola, kis szines