A Kaposújlaki reptéren 4 ezer méter magasból, 120 év feletti kategóriában ugrottak célba. Pista bácsi azt mondja: soha nem gondolta, hogy 36 év kihagyás után, 75 évesen újra repülni akar. Ezt unokájának köszönheti.

A lélekemelő pillanatok. A 75 éves Horváth István 36 év kihagyás után újra a magasba készül. Ezúttal tandem-célbaugrásra készül.

- A Panni már kint van, már kapott egy puszit a levegőben és ugrunk ki - mondta Horváth István.

Pista bácsi otthonában nézi a felvételt és arról beszél: 4 ezer méter magasban első dolga volt puszit küldeni az operatőr lánynak. Évekig tartotta az éjszakai célbaugrás magyar rekordját. A 60-as évek végén a világon is egyedülálló ejtőernyős formációs csapat tagja volt. Soha nem gondolta, hogy ismét ugrik majd.

- Megkérdezte az unoka, hogy ugorhat-e, mondtam, hogy természetesen. De akkor ha ő ugrik, most akkor én is újra megpróbálom. És újra ugrok én is - folytatta.

Az ejtőernyővel most minden rendben volt. Előfordult azonban, hogy nem nyílt ki.

- Mentőernyőt kellett nyitni. Rendkívül nehéz terepre értünk le. Kellett korrigálni, vészhelyzetet elhárítani. Éjszakai ugrások, nem egy vízi ugrás, ahol megsüllyedt a mentőcsónak. Több kilométert kellet úszni azért, hogy kimeneküljek - mondta Horváth István.

A mostani ugrásnál visszapörgette az időt.

- A világbajnokságra több száz ugrással készültünk fel. Spirálokat, szaltókat kellett ezalatt az idő alatt csinálni, ami idő alatt most csak zuhanunk és élvezzük az alattunk levő tájat - tette hozzá Pista bácsi.

Most ketten értek földet, 51 éves tandempárjával. Ez volt az 1861. ugrása.

Együtt összes több mint 120 évesek voltak, és 8 méterre értek földet a céltól. Ennyi idősen, ilyen magasból, ilyen pontosan célbaugrani hazai rekord, de a világon sem jegyzett be hasonlót még senki.

- A kaposvári ejtőernyős szakosztály vezetője megnézte: az interneten egyelőre ilyen bejegyzés nincs, hogy ez a korosztály valamilyen versenyszerűen vagy versenyen kívül ennél jobb eredményt elért volna - mondta a szépkorú ejtőernyős.

A felesége cseppet sem aggódik férje miatt. Sőt egy jövő évi ugrásban is támogatja.

- Én örülök neki, hogy egészséggel, meg erővel, meg örömmel csinálja. Én vele megyek, meg vele izgulok, hogy jó idő legyen, végig tudják csinálni - mondta Horváth Istvánné.

Pista bácsi a jó kondihoz erőt a kerti munkából gyűjt. Így szerinte biztos, hogy még sok rekordot sikerül megdöntenie. És a vicces kedve is megmarad: - Az a puszi nagyszerű volt, csak a Pali meg ne lássa a felvételt...

 

Még több információt a www. aerokingklub.hu oldalon találhatnak.

 

Címkék: Horváth Istvánné, Horváth István, ejtőernyő, reptér, ugrás, Kaposújlak, Nagybajom, kis szines