Az ötödik alkalommal megrendezett esemény idén II. SIÓ Lovasjátékokkal és vetőversennyel egészült ki.

Az idei búzából készült első kenyeret Csákai László református lelkész szentelte meg, Ángyán József, az agrártárca államtitkára és dr. Balázs Árpád polgármester szegte meg és kínálta a Siófoki Térségi Gazdakör által szervezett Gazdanapok résztvevőinek.

Az államtitkár fontosnak nevezte a mezőgazdaságból élő családok, ezen belül a fiatal gazdák támogatását, hozzátéve, hogy a generációváltás, valamint a hatékony és minőségi termelés támogatása a minisztérium kiemelt céljai közt szerepel. A generációváltást hivatott szolgálni a nagyobb forráskerettel újra kiírásra kerülő fiatal gazdák induló támogatása, a gazdaság átadásának megkönnyítése és a demográfiai földprogram.

A Kiliti Gazdanapok nagy érdeklődéssel kísért momentuma volt a szántóverseny, amely több kategóriában is hazai sikert hozott. Szőke József és Kránitz Attila mellett a veterán kategória fődíját Csanádi József hozta el 40 esztendős Fordjával. A különdíjat Sörös Istvánnak ítélték oda, aki Dolli lovával és egy szál ekével aratott elismerést a szakma és a közönség körében.

A versenypályán a II. SIÓ lovasjátékok résztvevői mérték össze tudásukat gyermek kategóriában. A Kersák Lovastanya csapata itt is maga mögé utasította a kaposvári, székesfehérvári, illetve a Füle- Velence települések által nevezett fiatalokat. A verseny végén a Készenléti Rendőrség Siófokon szolgálatot teljesítő egységeinek díjugrató bemutatóját kísérhették figyelemmel az érdeklődők.

(Forrás: siofok)

Címkék: kenyérszentelő, Siófok, kis szines