kaposfest

A másnapi koncertre is akkora volt az érdeklődés, hogy alig fértek el a református templomban. A szevezőknek az országos kampányokat le kellett állítaniuk, mert nem tudnak több jegyet eladni.    

Péntek este 7 óra. Gyülekeztek a színházban, néhány perc alatt zsúfolásig megtelt a teátrum. A rendezvényt Kaposvár polgármestere nyitotta meg.

- Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a világ legnagyobb művészei közül sokat köszönthetünk Kaposváron. Kérem önöket, hogy szurkoljanak nekünk, szorítsanak értünk, hogy egy esztendő múlva újra itt köszönthessem Önöket. Szép estét és jó szórakozást! mondta a közönségnek Szita Károly polgármester.

Már a beérkező művészeket is vastaps fogadta. A nyitóhangverseny első felvonásában Mendhelssohn Esz-dúr oktettjét adták elő.  Alina Pogostkina a világ nagy koncerttermeit már meghódította hegedűjével. De nemcsak a komolyzenéért rajong, a fiatal lány imád például a tangózni.

- A tánc a zene része, sokat tanulok belőle. Például, hogy hogyan működnek az energiák emberek között. Nagyon szeretek táncolni, és a következő életemben remélem, táncos leszek. De most is sok időt szakítok arra, hogy táncoljak - mesélte Alina Pogostkina.

A szombati koncerten mester és tanítványai léptek fel. Kocsis Zoltán, Rados Ferenccel játszott négykezest. A mester 25 év után állt újra közönség elé. Szünni nem akaró tapsot kaptak a zsúfolsáig megtelt református templomban. Kocsis Zoltán úgy véli: ez a hangversenysorozat a hibáival együtt egyedülálló.

- Azt is lehet mondani, hogy ez a varázsa az egésznek, mert kevésbé konvencionális, ilyen módon az emberek öntudatlanul is közelebb kerülnek a zene lényegéhez - mondta Kocsis Zoltán.
A zongoraművész szerint a közönséget elnézve akár 1000 évig is szólhat a kamarazene Kaposváron. A sikerhez több támogató is csatlakozott.

- Kaposgváron most először kerül megrendezésre ez a program. Mi szeretnénk hosszú távon is ennek a programnak a sikeréhez hozzájárulni - mondta Varga Ivett az E.on Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. sajtóreferense.

"Akarod vagy nem" címmel Kulka János először szombaton mutatta be Kaposváron új lemezét. A márciusban megjelent CD arany lemez lett, de a számokat most először énekelte el a közönségnek.

Kocsis Zoltán szerint akár ezer évig is szólhat a kamarazene Kaposváron.

 

Kulka János lemezbemutató koncertjén készült felvétel.

 

Mácsai Pál mesélőként lépett fel.

 

 

Címkék: Kocsis Zoltán, Mácsai Pál, Joshua Bell, Kulka János, Kaposfest, Kaposvár, kis szines