kaposfest

A sztárok már napokkal ezelőtt megérkeztek a városba, úgy tudjuk: Kulka János a  kutyájával együtt jött. Joshua Bellt sikerült megszólaltatnunk a színházi próbán, bár ez nem volt egyszerű.

Joshua Bell magyaráz, minden apró részletre figyel. Mindennek tökéletesnek kell lennie. Délután a színházban Mendelssohn egyik oktettjét próbálták a nyitóhangversenyre.

A fiatal hegedűművész már kiskorában befőttes gumikon próbálta lejátszani, amit édesanyja zongorázott. Azt meséli: jól érzi magát Kaposváron, hiszen olyan művészek veszik körül, akikkel szívesen zenél. A célja, hogy a fiatalokat is megfogja játéka.

- Nagyon szeretnénk minél több fiatalt behívni a koncerttermekbe. Nekem is vannak fiatal tanítványaim New Yorkba és gyakran játszom nekik is, így próbálom közelebb hozni a zenét hozzájuk. Ez a kezdeményezés egy nagyszerű dolog - mesélte Joshua Bell.

A nyitóhangverseny második felvonását Kocsis Zoltán vezényli. A sztorizgatás után komoly megbeszélés is folyik. Mácsai Pál Sztravinszkij A katona története című darabjának mesélője.
Az előadásban táncosok is felbukkannak majd. Míg a színházban és a templomban a művészek próbálnak, addig a hotelekbe is érkezik már a közönség.

Kaposvár szállodáiban már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a legjobb szobákat a művészek és a rajongók. Ez a budapesti társaság kifejezetten a kamarazene miatt érkezett.

- Budapesten is sokat járunk és Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kocsis Zoltán neve olyan nagy és a vonzáskörzetük, mint Joshua Bell, őt is is fogjuk hallani - mondta Mádai Szilvia.
Kulka János is ebben a hotelben szállt meg. Azt mondják: mindenkivel közvetlen.

- Semmien speciális kérése nem volt a művész úrnak. De a kutya abszolút a mindennapi életet vele együtt éli. Elkíséri őt a reggelire és az étterembe is - mondta Gergely Ica a Kapos Hotel marketing referense.

A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál koncerjei között igazi különlegességek is találhatóak. A szervezők az augusztus 13-20-ig  tartó fesztivállal nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy megértessék és megszerettessék a komolyzenét a fiatalokkal, a jövő értelmiségével.

A rendezvényen nyolc napon keresztül világszínvonalú zenei programokat kínálnak, minőségi kísérőrendezvényekkel.  A komolyzene hívei megismerhetik Kokas Katalin, Maxim Rysanov, Kocsis Zoltán karmester, Kelemen Barnabás tehetségét és művészetét a koncerteken.

A könnyűzenei műfaj szerelmesei meghallgathatják a zenei tehetségkutatón feltűnt csillagot, Gál Csaba "Boogiet", a latinos nevű Gitanot, a mindig humoros Laár Andrást, és a Kaposváron jól ismert színművészt Kulka Jánost. Kulka a Kaposfesten mutatja be legújabb lemezét.

A kamarazenei fesztivál egy hétig tart, a jövő heti koncertekre még kaphatók jegyek.

Joshua Bell interjú

 

Mácsai Pál interjú

Címkék: Kapsvár, Kulka János, Joshua Bell, Kaposfest, kis szines