Magyarországon szinte lehetetlen hozzájutni bölényhúshoz, de volt idő, amikor Amerikában is csoda számba ment, mert a hatvanmilliós populációt egy évszázaddal ezelőtt szinte teljes kiirtották a betelepülő fehérek. A vasútépítő munkások élelmezési gondjait orvosolták vele és a sportvadászatot is ezen az óriási testű állaton élték ki. Egyes források szerint volt, hogy vonatablakból lövöldöztek a riadt csordákra puszta szórakozásból.

Kevesebb, mint ezer példányból növelték meg számukat lelkes környezetvédők. Ma már az amerikai bölényekből Magyarországon is megcsodálható egy tizenötös csorda. A kaposmérői Gelencsér László néhány évvel ezelőtt kezdte el tenyészteni a többmázsás vadon élő állatokat. Idén már három borjú jött a világra. Reméli, hogy hamarosan Magyarországon is rendeződik bölény tartásának és vágásának szabályozása és árulhatja ennek az állatnak nem mindennapi húsát.

Mert a bölény húsa igazán egészséges: zsírtartalma annyi, mint a csirkének, koleszterin szintje pedig még alacsonyabb is. Ugyanakkor bőven van benne vas valamint B-12 vitamin és olyan esszenciális zsírsavak, amiből a magyarok közismerten keveset fogyasztanak. A húsban megtalálható az összes nélkülözhetetlen aminosav, szelén, cink és foszfor is.

Címkék: Gelencsér László, Kaposmérő, bölény, kis szines