Egy új kutatási eredmény alapján a méz baktériumellenes hatása egy olyan fehérjének köszönhető, amelyet a méhek saját szervezetükből adnak hozzá a mézhez. Ez egy úgynevezett defenzin-típusú fehérje, a defenzin-1. A defenzinek széles körben elterjedt az állatokban, jelen vannak az emberben is, és a veleszületett immunitás fontos összetevői.

mez

A defenzin-1 a jövőben az égési sérülésekre és a más típusú antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek ellen is használható lehet. A defenzinek kutatása felfedezésük óta világszerte igen intenzíven zajlik.

A defenzinek olyan antimikrobiális fehérjék, melyek nélkülözhetetlenek az ember, az állatok (sőt a növények) veleszületett immunitása szempontjából. A szervezetbe bejutó kórokozók gátlásában, elpusztításában játszanak szerepet. A defenzin-gének igen intenzív változásokon estek át az evolúció során, melynek eredménye, hogy igen sokféle defenzin-génvariáns alakult ki (polimorfizmus). Ezek a változások lehetővé teszik a populációk folyamatos alkalmazkodását a környezethez (adaptáció). A sokféle génvariáns jelenlétének további következménye, hogy igen jelentős eltérés lehet a betegségekkel szembeni fogékonyság tekintetében mind populációkon belül, mind pedig a populációk között.

Címkék: antimikrobális, defenzinek, antibiotikum, méz, kutatás, kis szines