Megterheli a szervezetet a 30 fok feletti kánikula, ezért mindenképp ajánlott sok folyadék, főként ásványvíz és gyümölcstartalmú italok fogyasztása. Védekezni kell az égető napsugárzás ellen is, ezért aki a délelőtti, vagy kora délutáni órákban indul útnak, mindenképp kenje be magát naptejjel. Kisgyermekkel utazók pedig védjék gyermekeiket is minimum 50 faktoros naptej használatával.

Nem szabad otthon felejteni a fejvédőt sem. Érdemes lengén öltözni, és kerülni a sötét színű ruhadarabok viselését. A tűző napon álló autóban nem szabad gyereket, vagy háziállatot hagyni, mert néhány perc alatt is képes 50-60 fokra felforrósodni a levegő a kocsiban így a benne ülők hősokkot kaphatnak. A tűzoltók szerint a kocsiban nem tanácsos gázöngyújtót, vagy hajtógázzal működő flakonokat hagyni, mert azok könnyen okozhatnak tüzet.

A Magyar Tűzoltó Szövetség azt is tanácsolja, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a sofőrök ne parkoljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és a kocsi is lángra kaphat. Tüzeléskor a tűzrakást soha nem szabad őrizetlenül hagyni, és a bográcsozás, grillezés után többször meg kell győződni arról, hogy a tűz nem gyulladhat be újra - figyelmeztetnek közleményükben a tűzoltók, akik a kirándulóknak azt tanácsolják, hogy ne térjenek le a turistautakról, és vigyenek magukkal sok vizet.

lellei strand

A fürdőzőknek a tűzoltók szerint arra kell figyelniük, hogy felhevült testtel ne ugorjanak a hideg vízbe, teli hassal vagy ittasan pedig ne úszkáljanak. "Természetes vizek esetében csak a kijelölt helyen fürdőzzünk, a merészebbek se menjenek be tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében. Gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül sem a vízben, sem a vízparton. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen ne vessük magunkat utána" - olvasható a közleményben.

vizes

A héten tovább tart tehát a meleg, ami a szív és keringési betegek mellett az idős korosztályra is veszélyt jelent. Az egészséges szervezetet is kimeríti a kánikula, a koncentrációs zavarok mellett alvászavarok is felléphetnek.

Címkék: hőség, kánikula, meleg, kis szines