Magyarországon a lista elején és végén szinte alig történt változás tavalyhoz képest. Továbbra is kiemelkedően magas, 97 százalékos a bizalom a tűzoltók iránt, őket 95 százalékkal követik a postások, 90 százalékkal a tanárok, tanítók, 88 százalékkal az orvosok, és 80 százalékkal a katonák.


A rendőrök népszerűsége Magyarországon 65 százalék, ami alacsonyabb mint a többi vizsgált országban, de még így is magasabb a 9. helyen álló bírák 60 százalékos bizalmi indexénél.
A lista második felében több átrendeződés történt: a papság a tavalyihoz képest két hellyel hátrébb került. Bár, a globális adatokkal ellentétben Magyarországon nem volt érzékelhető a katolikus egyházzal kapcsolatos botrányok hatása a bizalmi index alakulására, de az egyházi elöljárók iránti bizalom mértéke nemzetközi szinten mégis magasabb, 58 százalékos, mint hazánkban, ahol idén 50 százalékot mértek.

A lista végén nincs jelentős változás: az utolsó előtti helyen az újságírók állnak, akikben tavaly a megkérdezettek 29, idén pedig 31 százaléka bízott. Ez nemzetközi összehasonlításban is kedvezőtlen adat. Ennél rosszabb bizalmi index csak a politikusoknál figyelhető meg. Náluk tavaly és idén is messze a legrosszabb bizalmi indexet mérte a GfK Hungária. A politikusok 9-9 százalékkal stabilan az utolsó helyen zárták a sort, azaz, irántuk tízből alig egy megkérdezett fejezte ki bizalmát.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése 15 európai országban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kolumbiában és Indiában összesen 18 800 fő megkérdezésével zajlott 2010 február-márciusban.

Kapcsolódó szavazás

Ön kiben bízik meg leginkább?


katonák (35)

orvosok (22)

papok (26)

politikusok (3)

postások (25)

rendőrök (14)

tanárok (40)

tűzoltók (147)

újságírók (16)

ügyvédek (15)

Címkék: Gfk Hungária, oktatás, tűzoltók, politika, kis szines