A 2010-es labdarúgó-világbajnokság a 19. lesz a futball történetében. Ez a sportág legnagyobb nemzetközi tornája, amelyet 2010. június 11. és július 11. között rendeznek a Dél-afrikai Köztársaságban. Ez az első olyan eset, hogy a világbajnokságot az afrikai kontinensen rendezik, és így Óceánia marad az egyetlen olyan földrész, amely még nem rendezett. A futball talán egyik legrangosabb eseményére a 208 FIFA-tag országból 204 nevezett, a selejtezők után 32 válogatott vehet részt a tornán. Olaszország a címvédő. A 32 csapatot 8 csoportba sorsolták (A, B, C, D, E, F, G, H), ahonnan az első két helyezett jut tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

Afrika a FIFA rotációs rendszerének köszönhetően kapta meg a torna rendezésének jogát, amelynek értelmében a FIFA kijelölt egy kontinenst, amely megrendezheti a viadalt. Öt afrikai ország jelezte, hogy megrendezné a tornát: Egyiptom, Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, és Tunézia - Líbia (közös pályázat). Miután a FIFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ebben az esetben nem járul hozzá, hogy két ország rendezze a tornát, Tunézia visszalépett. Ezután a bizottság Líbia egyedül beadott pályázatát nem fogadta el. A szavazás után a végeredményt Joseph Blatter, a FIFA elnöke jelentette be, 2004. május 15-én, Zürich-ben. A Dél-afrikai Köztársaság pályázata már az első fordulóban megkapta a szavazatok több mint 50%-át, és ezzel elnyerte a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

A szervezők 2005-ben 13 helyszínt választottak ki: Bloemfontein, Fokváros, Durban, Johannesburgban kettőt, Kimberley, Nelspruit, Orkney, Polokwane, Port Elizabeth, Pretoriában kettőt, és Rustenburg. Ezt később 10 stadionra csökkentették. A végső listát a FIFA 2006. március 17-én jelentette be, íme: Johannesburg Soccer City, Port Elizabeth, Fokváros, Durban, Johannesburg Ellis Park Stadion, Rustenburg, Bloemfontein, Pretoria, Nelspruit, Polokwane.

A világbajnokság hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd. Az első két betű a „ZA” az ország rövidítése, a „kumi” pedig több helyi nyelvjárásban „tízest” jelent.

A világbajnokság hivatalos dalának címe „Waka Waka (This Time For Africa)”, amelyet Shakira, kolumbiai énekesnő és a dél-afrikai Freshlyground  zenekar ad elő. A dalt Shakira és a Freshlyground június 10-én Sowetoban egy koncerten, valamint a nyitóünnepségen, és július 11-én a döntő alatt adják elő.

A világbajnokság csoportjainak sorsolását 2009. december 4-én tartották Fokvárosban.

A világbajnokság 32 résztvevője között mindösszesen 420 millió dollárt osztanak szét, 61%-kal többet, mint 2006-ban. Minden résztvevő 1 millió dollárt kap felkészülési költségként. A világbajnokság csoportköre után kiesők egyenként 8 millió dollárt kapnak. Az egyenes kiesés szakaszban körönként a következők szerint alakulnak a jutalmak:

9 millió dollár – Nyolcaddöntő
18 millió dollár – Negyeddöntő
20 millió dollár – Elődöntő
24 millió dollár – Második helyezett
30 millió dollár – Győztes

Emellett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 40 millió dollárt különített el a játékosok klubcsapatai részére. Minden klubcsapat 1600 dollárt kap labdarúgónként és mérkőzésenként, melynek labdarúgója szerepel a világbajnokságon.

A világbajnokságra minden csapat 23 játékost nevezhet, ebből legalább 3 játékosnak kapusnak kell lennie. A szövetségi kapitányoknak 30 nappal a világbajnokság kezdete előtt – 2010. május 11-éig – 30 fős keretet kellett hirdetniük és a listát le kellett adniuk a nemzetközi szövetségnek. 2010. június 1-jéig pedig a végleges, 23 játékos nevét tartalmazó listát kellett bejelenteniük.

A Kapospontban már beszámoltunk arról, hogy Kaposváron több helyen kivetítőn nézhetik a foci világbajnokság szerelmesei a közvetítéseket, példul a Royal kávézóban, a Corso étteremben, és a Corner étteremben.

Az esélyekről, eredményekről a Kaposvári Rákóczi FC U 19-es labdarúgóit, illetvemunkatársainkat kéreztük.

 

Címkék: dél-Afrika, világbajnokság, döntő, foci, kis szines