Bogdán Barbara
két hónapja került a gyermekvédelmi központba. Azt mondja, nehéz megszokni, de testvérével egy szobában vannak, így könnyebb volt beilleszkedniük. Gyorsan telnek a napok.

- Tanulni 11-ig, bocsánat délig, azután ebédelni, csendes pihenő kettőig, azután együtt lehetünk a fiúk és a lányok és azután hatkor vacsora, aztán fürdés és takarodó – sorolja a kislány.

Akiket szüleik látogatni szeretnének, azok ebben a szobában tudnak nyugodtan beszélgetni. A kapcsolattartó helyiséget most adták át. Nagy szükség van rá.

- 2008-ban elég magas volt a beutalások száma, 100 fővel több gyerek került be a rendszerbe, 2009-ben ez a szám kicsit csökkent, és a 2010-es beutalási adatok alapján, hogy van egy stagnálás – mondja Porczió Györgyné, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ vezetője.

nevelőszülők


A gyerekek 70 százaléka szülei magatartása miatt kerül ide. A szegénység miatt gyakran isznak és verekednek, ezért elveszítik gyerekeik felügyeleti jogát. Somogyban 1200-an élnek gyermekvédelmi gondoskodásban. Minden második gyerek nevelőszülőnél van.

Kovács Kata például három éves koráig egy másik család nevelte. Ott az erőszak sem volt ritka. Most nagyon jól érzi magát.

- Nagyon szeretek a nevelőszülőmnél lenni – mondja Kata, aki szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen családban élhet.

Nevelőanyjának nem volt testvére, ezért nagycsaládot szeretett volna.

- Azért vállaltam még három gyereket a sajátomon kívül, mert nekem nem lehetett egynél több egészségügyi okok miatt – mondja a nagybajomi Bunovácz Istvánné.

Szombaton együtt érkezett a nagycsalád a nevelőszülők és gyermekek napjára Toponárra. Több százan jöttek el, és mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Voltak, akik a családi futóversenyen vettek részt. Mások inkább piknikeztek a fűben.

Címkék: Porczió Györgyné, Kovács Kata, Bunovácz Istvánné, Bogdán Barbara, Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ, Toponár, kis szines