A Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet.

Mint elmondta, jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt.

A védekezésben részt vesz 5195 rendőr, 2321 katona; a Büntetés Végrehajtástól 404-en, a Vám- és Pénzügyőrségtől 452-en vesznek részt a mentésben; rajtuk kívül mintegy 6500 ember van még kinn a gátaknál, a lakosság és a közmunkások. A Hernád menti töltések megemeléséhez több mint egymillió homokzsákot használnak fel - tette hozzá a miniszter.

A tájékoztatón jelen volt Bakondi György, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos, aki elmondta, hogy jelenleg rendkívüli, vagyis a harmadfokot is meghaladó készültség 230 kilométer hosszan van a Sajón, a Hernádon és Zagyván, valamint a Bódva teljes hosszán. Harmadfokú készültség mintegy 863 kilométeren van az országban; szinte nincs is olyan folyó és patak az országban, amely ne áradna - fűzte hozzá a miniszteri biztos.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, hogy jelenleg egyértelműen a Hernád mentén a legkritikusabb az árvízi helyzet, a védekező települések száma országosan 259, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 138. A kitelepítettek száma mintegy 2600, közülük 2400 borsodi. Életveszélybe nem került senki - mondta a kormányszóvivő.

 

Címkék: Nagy Anna, Büntetés Végrehajtás, Zagyva, Bakondi György, Hernád, Bódva, Pintér Sándor, Sajó, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, VPOP, árvíz, időjárás, kis szines