Bogdán Imre szerint a Pécsi Ítélőtábla döntése is azt bizonyítja: van jövője az iskolának. Ez pedig megadja az odajáró gyerekeknek a lehetőséget, hogy az oktatással kiemelkedjenek a romákat sújtó mélyszegénységből.

Felháborítónak tartja a kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat, hogy Budapestről akartak beavatkozni a Pécsi Utcai Általános Iskola életébe. Mint ismert: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szegregációra hivatkozva be akarta záratni a kaposvári általános iskolát.

- Nyomatékosan leszögezem: a Pécsi utcai iskola a mi iskolánk! Nem engedjük, hogy bárki a bezárását követelje. Ezt egyedül a szülők tehetik meg, ha elégedetlenek az oktatással. Erről azonban szó sincsen - fogalmazott Bogdán Imre. A kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hozzátette: a Pécsi Ítélőtábla döntése egyértelmű, így reméli, hogy a jövőben nem kell hasonló támadással szembenézniük.

- Mindhárom gyermekem az iskolába jár, a nagyobbik éppen most ballag. Soha nem volt semmi problémájuk, nem akartak átmenni más iskolába, szeretik a Pécsi utcai általános iskolát - mondta Váradi Istvánné, aki szerint a technikai felszereltségre sem lehet panasz.

- Ha valaki ismeri ezt az iskolát, az itt dolgozó pedagógusokat, az pontosan tudja, hogy az ide járó gyerekek a kaposvári iskolák átlagos felszereltségénél lényegesen jobb körülmények között tanulhatnak - véli Boti Tiborné. - A városvezetés mindig is különös gondot fordított a Pécsi utcai iskolára, hiszen tudja jól: a cigányság felemelkedésének záloga az oktatás. A budapesti alapítvány ezt a lehetőséget akarta elvenni tőlünk, ez pedig megbocsáthatatlan - fogalmazott a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

A kisebbségi önkormányzat vezetői egyszer s mindenkorra pontot szeretnének rakni ennek az ügynek a végére, ezért levélben kérték Mohácsi Erzsébetet, hogy a jövőben tartsa tiszteletben a kaposvári cigány szülők és gyermekeik akaratát.

Címkék: Pécsi Utcai Általános Iskola, Mohácsi Erzsébet, Boti Tiborné, Bogdán Imre, Váradi Istvánné, Pécsi Ítélőtábla, Kaposvár, kis szines