eyjafjallajokull


Barkó Vanda meteorológus az MTI-nek elmondta: az Izlandról indult hamufelhő jelentő kitérővel, nagy utat tett meg, így nagyon alacsony koncentráltságú. Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben azt közölte, hogy Svájcban is várhatók járattörlések a vulkáni hamu miatt, s hogy vasárnap estére a hamufelhő megjelenik majd Németország déli része, Csehország és Ausztria fölött. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint délkelet felé, így Görögország felé is tart a felhő.

Az izlandi vulkáni hamufelhő miatt az olasz hatóságok vasárnap reggel jelentettek be légtérzárat a félsziget északi területének jelentős része fölött reggel 8-tól délután 2 óráig. Emiatt nem indultak el Ferihegyről a milánói járatok vasárnap délelőtt és törölték az onnan Budapestre közlekedő járatokat is.

A portugáliai Porto repülőtere nem indított és nem fogadott járatokat, a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Azori-szigeteken az ottani SATA légitársaság már szombat este bejelentette, hogy legalább vasárnap délután 2 óráig nem indulnak és érkeznek a járatok.

Spanyolország északi részén, így Barcelonában is vasárnap reggel újra megnyíltak a repterek, miután szombaton a vulkáni hamu miatti elővigyázatosságból zárva voltak. A polgári repülésügyi hatóság közlése szerint csupán három repülőtér van még zárva, mindegyik az északnyugati Galíciában: Santiagóban, La Corunában és Vigóban. Szombaton 19 légikikötő bezárása közel 40 ezer utast érintett.

A délkelet-franciaországi Nizza repterén mintegy húsz járatot töröltek, túlnyomórészt az easyJet brit fapados légitársaság gépeit, három nappal a cannes-i filmfesztivál megnyitója előtt. A transzatlanti járatok útvonalát továbbra is északabbra, Grönland fölé tolják el.

Címkék: Eurocontrol, cannes-i filmfesztivál, Eyjafjallajökull, vulkán, hamu, felhő, kis szines