Vízcsap


A Dél-Dunántúli Régió Ivóvízminőség-javító Társulás 2009. decemberében alakult és 2010. február 1-én 19 település nevében pályázatot nyújtott be az ivóvízminőség-javító programra. A héten kapták kézhez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának (KVVM FI) közreműködő szervezet levelét, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a pályázatukat elutasították.

A társulás közleménye szerint el kell azon gondolkodni, hogy vajon a felkért szakértők, és a régióban évtizedek óta működő, és a térséget jól ismerő már említett üzemeltető cégek mérnökei nem értenek a munkájukhoz, vagy pedig az előkészítés során általunk már tapasztalt ellenérdekű gazdasági és politikai lobbi érte el hatásosan a célját. A társulás szerint esetükben az utóbbi történt, ami ellen fel kell lépniük.

A pályázat előkészítése során, tavaly októberben a közreműködő szervezetnek a pályázati felhívással összefüggő több kérdést is feltettek tértivevényes levélben, faxon és emailben is, amely kérdésekre a pályázat benyújtásáig és a mai napig sem kaptak választ.

Az elutasítás indokai közt viszont szerepelt olyan megállapítás is, amely a kérdéseikre adott válasszal kiküszöbölhető lett volna, ezt hiteles dokumentumokkal bizonyítani is tudják.

Az elutasítás indoklása  a társulás szerint jórészt elnagyolt, általános megállapításokat tartalmaz, sőt olyanokat is, amelyekről a pályázati útmutató szerint nem kellett a pályázatban foglalkozni.

Elutasítási indokok közt, kizáró kritériumként szerepelt például, hogy Tamási, Szárazd, Szakadát és Regöly Önkormányzatoknak az önerő finanszírozásához, nincs elegendő összeg a folyószámlájukon, miközben a települések bankszámlakivonatai alapján van erre elegendő összegük.


A társulás közleményében arról is ír, hogy nem fogják hagyni, hogy bizonyos egyéni gazdasági, politikai érdekek felülkerekedjenek Magyarország EU felé vállalt kötelezettségeinek.

Ezért a társulás panaszt nyújtott be a 255/2006 kormányrendelet rendelkezései szerint, amelynek elbírálása a fejlesztéspolitikáért felelős miniszter hatáskörébe tartozik. Így kérik az új kormány új miniszterét, hogy az ügyükben járjon el és a pályázatukat értékelje újra, a szakmai értékelők munkáját vizsgálja felül és szükség esetén kezdeményezzen személyes felelősségre vonást is.



Kihasználatlan EU milliárdok

Magyarország az Európai Unóhoz való csatlakozással vállalta a 98/83 EK irányelvben rögzített ivóvízminőség határértékek megvalósítását és betartatását az ivóvíz szolgáltatás tekintetében, melyre vonatkozó határidő 2009. december 25. napján lejárt. Már 2001-ben megszületett azon Kormányrendelet, mely tartalmazza az ivóvízminőség javítására vonatkozó kötelezettségeket. Ehhez képest a mai napig az ivóvízminőség-javító programnak csak töredéke valósult meg az országban, amit csak súlyosít az a tény, hogy minderre 90 százalékos EU támogatás áll rendelkezésre kihasználatlanul nagyjából 175 milliárd forint.

Címkék: Szárazd, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Szakadát, Dél-Dunántúli Régió Ivóvízminőség-javító Társulás, Regöly, Tamási, Európai Unió, víz, kormány, kis szines