Balatoni vitorlás


Szakemberek szerint nagy a lehetőség a vitorlásturizmusban: ezzel meg lehetne hosszabbítani a szezont a Balatonon. Még kétszer-háromszor ennyi kis hajót is elbírna a tó, ehhez azonban fejlesztések kellenek.

Az érdeklődők felszállhattak a lellei yachtklub Magyarországon is egyedülálló hat hajóból álló tengeri flottájára. Ezek a legszínvonalasabb, bérelhető vitorlások jelenleg a Balatonon.

- A többi balatoni kikötő nem tudja ezt a színvonalat tartani. A régi kikötők felújításra szorulnak, láttam a másik kikötőt, amit itt, Lellén felújítottak, jó. Viszont kikötőhelyekre még mindig szükség lenne ahhoz, hogy minél több vitorlás kerüljön fel vízre a Balatonon – mondta Heklmeczi Rozália, az EastCraft Kft. ügyvezetője.

Például fűtött kikötő ezen kívül csupán egy van a tavon, Balatonalmádiban. Pedig szükség lenne ezekre, úgy meg lehetne hosszabbítani az amúgy is rövid, csupán 2 hónapos nyári szezont - mondják a vitorlázók.

- Sajnos szeptemberben bezárnak a kikötők körüli vendéglátó helyek, így miért is kötnénk ki, miért mennénk valahova? Tavasszal pedig későn nyitnak, így miért is mennénk, ha nem nyitnak – panaszolta Vígh Csaba, a balatonlellei BL Yacht Klub vezetője.

A Balaton népszerűségét jelzi, hogy az elmúlt öt évben a belföldi vendégéjszakák száma másfélszeresére nőtt, tavaly több mint egymillióan nyaraltak a tónál. Szakemberek úgy vélik: ez tovább nőhet a hajózással, ugyanis nemcsak a belföldiek érdeklődnek, hanem hollandok, németek és lengyelek is. Idén két nagy nemzetközi és 26 kisebb vitorlásversenyt is rendeznek a Balatonon.

Címkék: yacht, vitorlás, Balatonlelle, Balaton, kis szines