Simon László emléktábla


Arra utasították: küldje leventéit Budapest közelébe, de ő reménytelennek látta a harcot, ezért hazaengedte a katonákat. Másnap rejtélyes körülmények között meghalt. Ma lenne 100 éves, ez alkalomból emléktáblát avattak szülőházánál.

1945. januárjában fiatalkorú leventéket vezényeltek a szovjetek ellen Budapest környékére. A katonáknak -20 fokban, üres puskákkal kellett volna felvenniük a harcot a szovjet tankokkal szemben.

Simon Lászlót telefonon utasították a hadművelet végrehajtására. De ő este megtagadta a parancsot, és hazaengedte a leventéket. Reménytelennek látta a harcot. Másnap fejlövéssel kórházba vitték, állítólag öngyilkos lett.

- Meghatottan állok itt, édesapánk emléktáblája előtt, szívemben azzal a szorongató érzéssel, amit először akkor éreztem, amikor édesanyám elmesélte halálának történetét – mondta az emléktábla avatásánál Csorba Simon Mária. Arról is szólt, hogy az öröm az kevés ahhoz képest, amit érez. Mert most valami mérhetetlen mélyről jövő megnyugvás érez. Ugyanis, amióta tudja édesapja történetét, azóta nem hagyja nyugodni, annyira bántotta, hogy megszűnt létezni a család számára is.

Simon László éppen 100 éve született árilis 6-án. Gyerekei, unokái, dédunokái is eljöttek az emléktábla avatásra.
Szakály Sándor történész szerint ritka, amit Simon László tett.

- Nagyon nehéz vállalás lehetett ez, nemcsak azért, mert az életét kellett feláldozni, hanem azért, mert egy olyan parancsot kapott, amivel ugyanakkor katlanba, gyűrűbe zárt bajtársait kellett volna megsegíteni azzal, hogy kitörhessenek Budapestről – mondta a történész.
Az emléktáblát a családon kívül több szervezet is megkoszorúzta.

Címkék: Simon László, emléktábla, kis szines