meteornyom_dusan vaverka

Dusan Vaverka felvétele a csehországi Brno mellől készült, és valószínűleg a tűzgömb nyomát mutatja.

Egyre többen beszélnek az Észak-Magyarország felett áthúzó meteoritról. Az internetes csatornákon terjedő webkamera-képek és hozzászólások után a média is felkapta a nem mindennapi eseményt.

A szemtanúk szerint egy fényes tárgy haladt át az égbolton vasárnap este fél 12 körül. Szlovákiában, Kassától Záhonyig több településen is látták az erős fényjelenséget. Főként Ózdról, Kazincbarcikáról, Miskolcról, Putnokról és Encs környékéről jelentették a katasztrófavédelemnek a történteket.

Egy fényes tűzgömböt láttak az égbolton, amely csóvát húuzott maga után, majd hangos durranással felrobbant.

Az időkép.hu webkamerái több helyen is rögzítették a tűzgömböt. Az inárcsi reptéren készült felvételt viszont a hozzászólók kétkedve fogadták. Szerintük fake a videó, mert a felhők mozgásából ítélve több képből rakták össze a felvételt.

A Magyar Csillagászati Egyesület érdeklődését is felkeltette a jelenség. A levelezőlistájukon közölt beszámolók és telefonos jelentések alapján valószínűsítik, hogy egy, a Holdnál is fényesebb tűzgömb (bolida) robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött - áll a honlapjukon. Sok hozzászóló csak a szobából látta a hirtelen villanást, ám többen arról számolnak be, hogy egy zöld lefelé tartó gömböt láttak erős hanghatás kíséretében.

Egy kaposvári hozzászóló is állítja: látta a jelenséget

"Nem tévedek, mikor azt mondom, hogy én is észleltem a villanást! Pedig én Kaposváron élek. Én is a fényes telihold részleteiben gyönyörködtem  egy egyszerű távcsővel, mikor pont a hátam mögül erős fényvillanásra lettem figyelmes. Ez kb, észak-keleti iránynak felel meg. A ház falán még a kis diófa ágai is árnyékot vetettek. Megfordulva egy erősen halványodó vöröses fényppontot láttam, de teljesen az ég alján. Vártam a hangot - rakétára, vagy tüzijátékra gondoltam. De csend volt. Kíváncsian vártam a híreket, hogy mi is történhetett valójában! Ezután már csak annak örülök, hogy én is részese lehettem egy ilyen ritka égi látványnak - ráadásul ilyen távolságból!"

A csillagászati egyesület arra kéri az éjszakai kamerák üzemeltetőit, hogy nézzék át a kérdéses időszakban készült felvételeiket, és ha megtalálják a tűzgömb nyomát, küldjék el a felvételeket az mcse(kukac)mcse.hu e-mail címre!

Címkék: csillagászat, kis szines