Vízminőség

Az önkormányzatoké a víziközmű, de a legtöbbnek nincs pénze vízminőségjavító beruházásra. Ráadásul áprilisig kell pályázniuk, mert utána másra költik az arra szánt támogatást.

Patalom egy az 57 somogyi településből, ahol gond van az ivóvízzel. Ott az arzén és az ammónium tartalom túl sok. A polgármester elmondta, már régen szeretnének a vízminőségen javítani. Tavaly már megkeresték őket, hogy lépjenek be a régiós ivóvízminőség-javító társulásba, ahol közösen pályáznak az önkormányzatok. De akkor nem volt pénzük beszállni. Keszler Ferenc, Patalom polgármestere elmondta, sajnos nem volt megfelelő információjuk arra, hogy milyen költségek merülnek fel az indulásnál a pályázat beadásához, és az önkormányzatnak van 36 millió forintos hitele.

A programban 90%-os uniós támogatással javítható a víz minősége. A társulás jogi képviselője elmondta: áprilisig van erre pénz. Ha az önkormányzatok nem fognak jelentkezni igénnyel, akkor át fogják csoportosítani ezeket a forrásokat más célra.

A 2001-es adatok szerint 10 olyan település van Somogyban, ahol arzénos a víz. A legtöbb a megye déli részén. A szaktárca képviselője elmondta: a legújabb felmérések szerint már 18 ilyen település van, de ez a lista még nem nyilvános. Dr. Horváth Lászlóné, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízgazdálkodási főosztályvezető-helyettese így fogalmazott a téma kapcsán:
- Annak fele tulajdonképpen benne van a pályázati rendszerben, mert van egy komoly pályázat, Barcs és térsége pályázata, kb. 1 évvel ezelőtt kaptak támogatást első fordulóban és ott nagy számban vannak arzén érintettségű települések.

Az arzénos vízű településeken az ÁNTSZ átmeneti vízellátást rendelhet el. Ez azt jelenti, hogy csak zacskós vagy kocsin hozott vizet lehetne inni. Hogy ez mikor történhet meg, azt nem tudtuk meg, mert az ÁNTSZ nem akart nyilatkozni.

Címkék: büdös, arzén, ivóvíz, ÁNTSZ, víz, kis szines