A felügyelőség működési területén csak Baranya megyében vannak ún. monitoring állomások, melyek alkalmasak a szmoghelyzet megítélésére, és ez alapján el lehet rendelni adott esetben készültségi illetve tájékoztatási szintet, akár szmogriadót is. Somogy megye területén azonban nincsenek ilyen állomásaik, tehát folyamatosan nem mérik a levegő szennyezettséget, hanem ún. regionális emisszió mintavételi helyek vannak, ahol heti ciklusokban történik a minták cserélése. A levett minták laboratóriumba kerülnek, és kb. másfél hét múlva lesznek ebből eredmények.

Az elmúlt napokban az ország területén bekövetkezett szmog eseményekről vannak információk, de hogy Somogy megye területén hogy alakult a levegő szennyezettség, azt csak sejteni lehet. A por egy kritikus szennyezettségi szintet ért el az elmúlt napokban, mivel országos kiterjedésű volt a szmog szennyezettség. Somogy megye területén valószínűleg a nagyobb településeken jelentősebb volt a szennyezettségi szint, de hogy pontosan milyen nagyságú, azt nem lehet tudni, hiszen nincs mérési adat.

Szmog

Ezek az ún. monitoring állomások órás átlaggal szennyezettségi adatokat képeznek, s az ezek adta eredményekkel jól nyomon követhető az aktuális helyzet. A porra vonatkozóan, tehát a 10 mikron alatti szállópor tekintetében úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha két egymást követő napon a szennyezettség eléri a tájékoztatási vagy riasztási szintet, és a meteorológia előrejelzés azt mutatja, hogy nem javul a helyzet, vagy tovább romlik, akkor el kell rendelni az adott szintnek megfelelő intézkedéseket. Ebből adódóan ha a város vagy az adott település rendelkezik szmogriadó tervvel, akkor annak megfelelő intézkedéseket kell bevezetni, amelyek ebben a tervben szerepelnek. A felügyelőség területén csak Pécsnek van egyedül szmog-riadó terve, Kaposváron azért nem lehet, mert nincs arra alkalmas mérő hálózat, ami megalapozhatná a döntéseket.

A felügyelőségnek méréseik természetesen vannak, nitrogén-dioxid légszennyező anyag mérések ezek. Mint azt Emesz Tibor elmondta, Kaposváron két helyen történik mérés, a Balatonon is két ilyen állomás van, de ún. 24 órás szennyezettségi eredményt kapnak ezekből. Így csak tájékoztató jellegűek lehetnek másfél-két héttel később az eredmények. Ez a mintavételi mód tehát nem alkalmas arra, hogy időben meg tudják állapítani a szmog mértékét.

Címkék: kis szines