Csányi alapítvány

Újabb 30 somogyi gyermek álmait váltja valóra a Csányi Alapítvány. Saját tehetséggondozót építettek Nagybajomban, ahol hátrányos helyzetű diákok tanulhatnak nyelveket, vagy festeni, esetleg zenélni. Az épületet kedden adták át Csányi Sándor és Zorán jelenlétében.

A 13 éves Kovács Kornélt két éve segíti a Csányi Alapítvány. Már bejutott egy országos trombita versenyre is. Hárman vannak a családban, ezért külön órákra nincs pénzük.

Az alapító Csányi Sándor is eljött Nagybajomba.
- Láttam azt, mikor felkerültem 14 éves koromban Budapestre, hogy milyen hátrányokkal érkeztem, ahhoz képest, mint akik jó iskolában, jó környezetben jöttek, esetleg nyelvet beszéltek. Úgy gondoltam, ha megengedhetem, akkor kötelességem is ezen a területen valamit tennem - fogalmazott a bankvezér.

A 300 négyzetméteres közösségi házat 30 gyerek vette birtokba. Velük együtt az országban már több mint 140 tanuló fest, nyelvet tanul, vagy énekel az alapítvány segítségével. Eddig Jászberényben, Nagybajomban, Pécsen és Kaposváron létesült tehetségpont.

Neves művészek is támogatják a programot, köztük a híres zenész, előadóművész, Zorán is.

- Sok ember él tragikus körülmények között, s ezekben a családokban a gyerekeknek semmilyen sanszuk nincs, hogy kitörjenek ebből a körből - mondja. - És ez most független a tehetségtől, de ha sikerül onnan kimenteni a tehetségeket, az nemcsak nekik lesz jó, hanem az egész országnak.

Kedden az Alapítvány négy központban karol fel gyerekeket. A tehetségpont már Kaposváron is kinőtte bérelt épületét. A város önkormányzata segítséget ígért.

Címkék: Csányi Sándor, Nagybajom, kis szines