rügyező bokor

Előbújt a hóvirág, rügyeznek a fák Somogyban. Karácsonykor soha nem volt még ilyen enyhe tél. Néhány nap alatt negyven fokot változott a hőmérséklet. Ez még az egészséges emberek szervezetét is megterheli. A kaposvári kórház kardológiáján azonban nem nőtt a forgalom. A betegek készültek a szélsőséges időjárásra.

Még áll a karácsonyfa, de már rügyeznek a bokrok. Sőt, néhol még virágokat is találunk. Pedig már a hóvirág is előbújt. A kapos.hu-nak Hetesről  egy olvasó küldött egy fotót.

- Egyik nap majd megfagyunk, másik nap megsülünk, pláne az időseket megviseli az időjárás, de el kell fogadnunk, nem mi irányítjuk - panaszkodik egy városlakó.

Szerencsére ez a nagyon szélsőséges időjárás rövid ideig tartott - mondja a növény és talajvédelmi igazgatóság vezetője. Ezért a hirtelen hőmérsékletingadozás a gyümölcsfákban és a szőlőtőkékben nem okozott különösebb problémát. Ezek ugyanis most mély nyugalmi állapotban vannak.

- A január lesz a kritikus a szántóföldi kultúrákban, hiszen ha hó nélküli lesz a tél, a fagy megviselheti a kikelt kalászosokat - tette hozzá Tóth István.

Az elmúlt napokban csaknem negyven fokot változott a hőmérséklet. November végén tavaszi meleget mértek. December közepén többször jelentettek hidegrekordot. 21-én éjjel mínusz 21 fokot mértek. Négy napra rá pedig az abszolút melegrekord dőlt meg. Több mint 20 fok volt Somogy déli részén. Ilyen meleg még sosem volt karácsonykor.

- Ami még érdekesség, hogy 25-én egy heves zivatarzóna érte el az országot, ezzel jött a hideg levegő, ami leváltotta a rendkívüli meleget. Ennek az a sajátossága, hogy ilyen típusú zivatarzónák leginkább május, júniusban szoktak lenni - magyarázta Horváth Ákos, a siófoki meteorológiai állomás vezetője.

Kedden a hideg reggel után ismét melegedni fog az idő. Szerdán 10 fok és eső lesz. Előreláthatóan a Szilveszterkor és az újév első napjaiban hideg lesz.

Címkék: időjárás, kis szines