Karácsonyfa tűz

Kiégett lakások, alkoholmérgezés, gyomorbántalmak, közúti balesetek. Ezek leselkednek ránk karácsonykor. Az ünnep alatt ötödével több baleset történik Somogyban, mint egy átlagos napon. Ezért a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy legyenek óvatosak.

A leggyakoribb tűzeset ebben az időszakban, hogy az adventi koszorú lángra kap. Somogyban is történt hasonló eset néhány hete Nagyatádon. A tűz keletkezése után két és fél perccel már 150 fok van a szobában, négy perc alatt az egész helyiség kiég.
A karácsonyfatüzek egyébként már nem olyan gyakoriak, mondja a megyei katasztrófavédelem igazgatója. Kevesen használnak gyertyát a fákon, és nem is ennek az időszaknak a jellemzője. Heizler György arról tájékoztatott, hogy az nem igazán a karácsony jellemzője, inkább január elején fordul elő, amikor a fák már kiszáradtak.
A kórház sürgősségi osztályán sem áll meg az élet karácsonykor. Sőt 25-én és 26-án 15 százalékkal nagyobb a forgalom. Az egyedül karácsonyozók depressziós tünetekkel jönnek leginkább, de gyakori az öngyilkossági kísérlet is.
Dr. Besztercán Péter ideggyógyász, a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi és pszichoterapeuta szakorvosa úgy fogalmazott, akik családjuk körében töltik, inkább az ünnepi lakoma káros hatási miatt kerülnek kórházba. Epebántalmak, gyomorbántalmak esetleg hasnyálmirigy gyulladás miatt. Gyakori ok ilyenkor az alkohol túlzott fogyasztásából eredő mérgezés, illetve az ebből fakadó sérülések.
Az utakon is fokozott veszélynek vagyunk karácsonykor kitéve. Sokan utaznak rokonaikhoz, ezért nő a balesetveszély. A vendégjáráskor elég gyakori az alkoholfogyasztás, ez újabb rizikós tényező az ünnepek alatt - tette hozzá Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferens-helyettese.
A szakemberek azt javasolják, ittasan semmiképp ne üljünk a volánhoz, a karácsonyi lakomával csak mértékkel és semmiképp ne hagyjunk magára égő gyertyát. Így megelőzhetők a tragédiák.

Címkék: karácsony, kis szines