Zsebes

Az üzletekben megerősített személyzettel védekeznek a tolvajok ellen, de a vevők a rendőrök szerint sokszor könnyelműek: a bevásárlókocsikban és az autókban hagyják az értékeiket.

Nagy a tömeg karácsony előtt a bevásárlóközpontokban. A forgatagban feltűnnek a zsebesek és a bolti tolvajok is. Erre azonban készülnek a nagyáruházakban. A biztonságiak azt tanácsolják: a vevők ne a kosárban tartsák a táskát, hanem a vállukon, a pénztárcát pedig a belső zsebben. Ugyanezt mondják a rendőrök is. A parkolóban hagyott kocsikban pedig ne hagyjanak a vásárlók látható helyen értékeket, mert ez felkelti az autófeltörő tolvajok figyelmét.

A megyében az ünnepek, főként a karácsony tájékán történik a legtöbb zsebtolvajlás. Tavaly összesen 113 ilyen eset volt, idén eddig 112. Decemberben elszaporodtak a trükkös lopások is Somogyban. A bűnözők egyedülálló idősek bizalmába férkőznek. Hivatalos személynek, szolgálatók munkatársainak adják ki magukat. Azt mondják, hogy pénzt hoztak. Néha rokonokra, tartozások megadására hivatkoznak. A céljuk azonban az, hogy ellopják az idősek pénzét.

Címkék: lopás, kis szines, tolvaj, ünnep