mobil

Függetlenül attól, hogy saját hálózatuk vagy a másik két szolgáltató ügyfelét hívják. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet - amely szeptember 15-től hatályos - azért született meg, mert a számhordozhatóság elterjedésével már bizonytalan, hogy az adott ügyfél a jelenlegi 7 számjegy alapján pontosan azt a felet éri-e el, akinek a hívást szánja. Problémát okozhat az is, ha valaki a mobiltelefonjában a 7 jegyű számokat tárolva vált szolgáltatót, miközben megtartja a számát.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője azt javasolja, hogy az ügyfelek az adatok módosításakor ne a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot üssék be a tárolt 7 számjegy elé, hanem a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldről is hívhatók a számok. Elmondta azt is, hogy a saját hálózaton belül telefonálók 10 százaléka jelenleg még 7 számot használ.

Hozzátette: január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, s így 2-2 millióval bővül a három mobilcég által kiadható számok összessége. Az NHH legfrissebb adatai szerint novemberben kismértékben, mintegy 9 ezerrel 11 millió 687 ezerre csökkent a három mobilszolgáltató teljes ügyfélszáma, ugyanakkor a forgalmazásban részvevők száma októberhez képest 66 ezerrel 10 millió 712 ezerre emelkedett.

Címkék: telefonszám, mobil, változás, kis szines