A 2009/2010. évi hivatalos autóbusz menetrend december 13-án lép életbe. A Somogy megyei autóbusz menetrend kialakításánál az önkormányzatok, a gazdálkodó szervezetek javaslatait figyelembe véve állította össze a Kapos Volán Zrt. A menetrend tervezésekor kiemelt figyelemmel volt az utazóközönség valós és a közszolgáltatási kötelezettség keretében kezelendő mobilitási igényeire, amelyek kiindulási alapját az utasszámlálási adatok jelentették.

A 2009/2010. évi menetrend összeállításánál a társaság kiemelt figyelmet fordított a minisztérium által kiadott irányelvek betartására, a vonat – autóbusz csatlakozások biztosítására, az ütemes menetrendek bevezetésére. A társaság törekedett a különböző járatok indulási időpontjainak egységesítésére.

A menetrend-módosítások négy távolsági és 62 helyközi autóbuszvonalat érintenek. A végrehajtott menetidő korrekciók során a járatok menetrendje jellemzően 5-10 perccel változik. Ötperces, illetve öt percnél kisebb módosítást 72 esetben, 6-10 perc között 51 esetben, míg 10 percet meghaladó menetrend-módosítást 42 esetben vezetnek be.

A Somogyszob – Balatonszentgyörgy vasúti mellékvonal forgalmának átvételével új autóbuszvonalat is nyitnak. A Balatonmáriafürdő, Balatonszentgyörgy és Somogyszob vasútállomásokon történő Budapest, Nagykanizsa és Gyékényes irányú vonatcsatlakozást, illetve a vonalon jelentkező utazási igények kielégítését munkanapokon öt, szabad- és munkaszüneti napokon három járatpár biztosítja. Az új menetrendi ciklusban a kistérségi központok egymás közötti kapcsolatait javítva munkanapokon egy új járatpár közlekedik Nagyatád és Marcali között (Marcaliból 8.00 órai, illetve Nagyatádról 10.30 órai indulással).

A hatékony közösségi közlekedésszervezés megvalósítása érdekében olyan kínálat kialakítására törekedett a társaság, amely jobb hálózati csatlakozási rendszert biztosít.

Kiemelt figyelmet fordított az utasforgalom szempontjából indokolt, valós átszállási igényeket kielégítő vonat – autóbusz csatlakozások biztosítására. A megye területén az elmúlt menetrendi ciklushoz képest további négy, összesen tizenhat településen (Babócsa, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonmáriafürdő, Balatonszárszó, Balatonszentgyörgy, Barcs, Csurgó, Fonyód, Gyékényes, Karád, Kutas, Lengyeltóti, Nagyatád, Ötvöskónyi, Somogyvár) biztosít közvetlen vasúti csatlakozást a KAPOS VOLÁN Zrt. a MÁV Zrt. menetrendjében történt módosítások miatt. A csatlakozások további biztosítása érdekében 14 autóbuszvonalon 64 járat időadata módosul.

A könnyen áttekinthető, heti szinten, naptípusonként is minél egységesebb, megbízhatóbb, kiszámíthatóbb menetrend érdekében 45 járat menetrendjének módosítására került sor. Könnyen megjegyezhető, ütemes indulási időpontokat vezettek be a Kaposvár – Pécs és a Kaposvár – Dombóvár között közlekedő járatok esetében.

A Szegerdő és Tikos települések közötti összekötő út átadása után a településeket érintő járatok az új útvonalon közlekednek, megszüntetve ezzel Szegerdő és Tikos községek kizárólagos betéréses ellátását.

Jelentősebb, nagyobb utaslétszámot érintő változások az alábbiak:

A Pannon Volán Zrt-vel közösen üzemeltetett Pécs – Sásd – Kaposvár autóbuszvonalon szintén ütemes menetrendet vezetnek be. Az ütem részét képező autóbuszjáratok Pécs, autóbusz-állomásról és Kaposvár, autóbusz-állomásról is páros óra 30 perckor indulnak.

Az Kaposvár – Mosdós – Dombóvár autóbuszvonalon közlekedő járatok esetében részleges ütemes menetrendet vezettek be és egységesítették az indulási időpontokat. A járatok munkanapokon Kaposvár, autóbusz-állomásról 8.30, 12.30, 15.30, 16.30 és 18.30 órakor, Dombóvár, autóbusz-állomásról 6.30, 7.30, 10.30, 11.30, 14.30 és 17.30 órakor indulnak. A fenti módosítások következtében a Kaposvárról 9.20 órakor, valamint a 10.20 órakor Dombóvárra közlekedő járatok 10 perccel később indulnak és nem mennek be Taszárra.

A somogyvári oktatási intézmények kérését teljesítve a tanulószállítást végző reggeli járatok korábban közlekednek, biztosítva ezzel a 8.00 órai tanításkezdést.

A szeptemberben elvégzett teljes körű utasforgalmi felmérések adatai alapján az indokolatlan kapacitás-kibocsátás csökkentése érdekében egyes autóbuszjáratok forgalmát korlátozza a társaság. December 13-tól megszüntetik az iskolai előadások napján Kaposvárról 14.35 órakor, valamint a munkanapokon 16.20 órakor induló Kaposmérőbe közlekedő járatokat. Az utasok a meglévő járatokkal továbbra is eljuthatnak a településekre. A Kaposvárról 16.20 órakor Zselicszentpálra közlekedő autóbuszjáratot szintén megszüntetik, helyette azonban a 16.25 órakor induló szentlászlói járat zselickislakra és zselicszentpálra is bemegy.

Tab térségében a Siófok – Ádánd – Ságvár – Tab autóbuszvonalon kisebb menetrendi korrekciókat hajtanak végre, amellyel a tabi Flextronics Kft. dolgozói számára kedvezőbb utazási lehetőség nyílik. Az iskolai előadások napján Karádról 6.31 órakor induló járat útvonala hosszabb lesz: Balatonboglár helyett Fonyódig közlekedik.

A Budapesten tanuló buzsáki, táskai diákok kedvezőbb hazautazási lehetőségének biztosítása érdekében a Budapest-Barcs viszonylatában közlekedő járatról Lengyeltóti, városháza megállóhelyen közvetlen átszállási lehetőség nyílik a hetek utolsó iskolai előadási napján közlekedő 17.23 órakor induló táskai járatra.

A Csurgó és Barcs térségében közlekedő járatok menetrendje az esetek többségében a vasúti menetrend változása, a csatlakozások további biztosítása miatt változott.

Helyi autóbusz-közlekedés ellátásával kapcsolatos tevékenységet a megye hat városában (Siófok, Fonyód, Marcali, Nagyatád, Csurgó, Barcs) végez a társaság. Menetrend módosítás az érintett önkormányzatok jóváhagyása mellett Fonyódon és Siófokon lesz, amely a vasúti csatlakozások optimális biztosítását és az utasforgalom változásával összefüggő kisebb korrekciókat tartalmazza.

A Kapos Volán Zrt. menetrendi kiadványát a jövő héttől lehet megvásárolni az autóbusz-állomások elővételi pénztáraiban 250 forintos darabonkénti áron.

A társaság kéri az utasokat, hogy az utazásaik megkezdése előtt az autóbuszjáratok menetrendjével, a december 24-én és 31-én bevezetett korlátozásokkal kapcsolatosan a társaság honlapján, valamint a menetrendi felvilágosítást adó szolgálati helyeken előre tájékozódjanak.

Címkék: volán, utazás, menetrend, kis szines