2022 első kilenc hónapjában 189, 2023-ban 193, 2024-ben pedig 172 lakástűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat. Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent az otthonokban keletkező tűzesetek száma, viszont ez éppen 172-vel több, mint amennyinek lennie kellene!

2023-ban öten sérültek meg, de senki sem vesztette életét lakástűzben. Idén viszont huszonegyen szenvedtek valamilyen mértékű sérülést és egy ember életét vesztette.

26 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában (24) és a hálóban (20), továbbá a tároló helyiségekben csaptak fel a lángok. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, vagy sütés-főzés miatt keletkezett tűz. Az első három negyedévben a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. 

A leghosszabb beavatkozás majdnem 11 órán át tartott. Zselickislakon április 19-én egy lakóház és a vele egybeépített melléképület gyulladt ki. A 30 méter hosszú és nyolc méter széles épületegyüttes teljes terjedelmében lángolt, az udvaron és az épületben is nagymennyiségű faanyagot tároltak, valamint a lángok a szomszédos házakat is fenyegették.

A 172 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. 

(fotók: Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Címkék: füstérzékelő, lakástűz, tragédia, Somogy, kék hírek