Október 4-e az Állatok világnapja, amelynek alkalmából immáron negyedik éve emelnek szót a somogyi tűzoltók a felelős állattartás érdekében. A háziállatok leggyakrabban emberi gondatlanság miatt kerülnek bajba, ezért az állatmentések bemutatásával világít rá a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogyan kerülhetők el ezek a balesetek.

2023-ban 46 esetben kérték a somogyi tűzoltók segítségét bajba jutott állatok mentéséhez, ez a szám idén is meghaladta már a harmincat. Az esetek többségében házi kedvencek – kutyák és macskák — kerültek bajba, mert sokan fittyet hánynak a használaton kívüli kutak lefedésére. Szerepel az idei statisztikában a betakarított zöldségeket megdézsmáló két disznó pincéből való felhozatala, de egy villanyoszlop és fa közé szorult tehén kiemelése is. Láncra vert, fuldokló kutya megmentéséhez is kérték a marcali hivatásos tűzoltók segítségét, a négylábú egy trambulin vázán akadt fenn. Gödör fogságából is emeltek ki kutyát a marcali egységek, sőt kártevő kiűzése miatt a padlásra küldött kutya is a siófoki tűzoltók segítségével menekült meg. A 2024-es év kedvencének Pamacs bizonyult, a 12 éves szálkás szőrű tacskó a beton járda alá ásta be magát. Szorult helyzetéből a kaposvári hivatásos tűzoltók szabadították ki.

Az alábbi képre kattintva videó indul:

Ugyanakkor többször riasztották a somogyi tűzoltókat vadon élő állatok – főként kerítés rácsai közé szorult őzek és szarvasok – mentéséhez, de vízbe merültek bajba jutott kis kacsák kedvéért is. Az idei év legkülönlegesebb állata mégis egy jól megtermett, körülbelül 15 kilogrammos hód volt, amelyet egy betonaknából kellett kiemelnie a siófoki egységnek, majd visszaterelni a Sió-csatornába. 

Kérjük az állattartókat, ne feledkezzenek meg a kutak és az emésztőgödrök gondos lefedéséről; a kapuk zárásáról, hogy az állatok ne szökhessenek meg; az állattartás biztonságos feltételeiről! Hőségben pedig semmi esetben se hagyjanak állatot az autóban! 

Életveszély esetén hívják a 112-t és kérjenek tűzoltói segítséget!

Címkék: állatmentés, lánglovagok, riasztás, tűzoltó, tűz, baleset, Somogy, kék hírek