A trükk nagyjából mindig hasonló volt. Áldozatukat azzal az ürüggyel hívták fel, hogy a hozzátartozójuk bűncselekménybe keveredett, a rendőrségen fogva tartják. A rosszindulatú telefonáló ezzel megijesztette a sértettet, lelki nyomást alatt tartotta. A fordulat itt következett be, hiszen a tettesek vállalták, hogy milliós összegekért intézik az óvadékot, hogy azonnal szabadítsák a hozzátartozót. Más esetben pedig emberrablónak adták ki magukat, és váltságdíjat kértek. A csalók minden alkalommal roppant rutinosan adták elő meséjüket, és tévesztették meg az idős embereket. A gyanútlan sértettek az összes pénzt, ékszert összegyűjtötték, hogy megmentsék szeretteiket. Volt olyan, aki még a bankba is elment, hogy a megtakarításához hozzányúljon.

A gyanúsítottak országszerte követtek el bűncselekményeket, csak az elmúlt hónapokban több tízmillió forintot szereztek unokázós csalással. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói július 15-én, a fővárosban fogták el őket. Elfogásukkor nagy mennyiségű készpénzt és ékszert találtak az autójukban, ami feltehetően szintén bűncselekményből származott.

Az elfogásról készült rendőrségi videó az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

A 27 éves budapesti férfit és a 26 éves esztergomi nőt másnap Kaposváron, a főkapitányságon hallgatták ki bűnszövetségben, valamint üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás adatai alapján a gyanúsítottak számlájára több, eddig felderítetlen bűncselekmény is róható, ezek vizsgálata folyamatban van. Kihallgatásukat követően a rendőrök mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit a Kaposvári Járásbíróság július 18-án elrendelt.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet az áldozattá válás elkerülése érdekében:

Amennyiben hasonló telefonhívást kap, mindig járjon utána, hogy rokona valóban bajban van-e: tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!

Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt! Sem rendőr, sem mentő, sem tűzoltó.

Mindig legyen gyanús, ha pénz vagy más értékek átadására, továbbá átutalásra kérik!

Bankkártya- és személyes adatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!

Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen magánügyeiről, mert visszaélhetnek az információkkal!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Címkék: unokázós, ékszer, idős, millió, csal, kék hírek