A Somogy Vármegyei Főügyészség kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat azzal a harmincas éveiben járó halászként dolgozó férfival szemben, akit társai megvesztegettek azért, hogy nyugodtan tudjanak halat lopni az általa felügyelt halastóból.

A vádirat lényege szerint a férfi egy halgazdálkodással foglalkozó cég alkalmazásában állt halászként és haltenyésztőként, így feladata volt a Dél-Somogyban található tavak halállományának felügyelete. A vádlottat 2023 szeptemberében felkereste három társa, akik rávették arra, hogy pénz ellenében, a munkaköri kötelességének megszegésével biztosítsa számukra a halastavakban történő horgászatot.

Miután a férfi átvette a pénzt, megijedt attól, hogy elveszítheti a munkáját, ezért az őt megvesztegető három férfinak visszaadta az átvett összeget, és azt tanácsolta nekik, hogy álljanak el a bűncselekmény elkövetésétől.

A vádlottak - negyedik társukkal kiegészülve - ennek ellenére 2023. szeptember végén megjelentek a halnevelésre használt tavaknál, ahol a magukkal hozott horgászbotokkal közösen horgászni kezdtek, melynek során összesen 46 db, 50,8 kg összsúlyú, több mint 100 ezer forint értékű pontyot fogtak ki és tulajdonítottak el jogtalanul, azonban a barcsi rendőrök tetten érték őket.

a fényképet a Barcsi Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során az elkövetéshez használt horgászbotokról
a fényképet a Barcsi Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során az elkövetéshez használt horgászbotokról

Mivel a vádlottak a halászati előírások ellenére nem ölték le gyorsan és kíméletesen a kifogott halakat, hanem azokat a náluk lévő haltartókba és hátizsákba pakolták, illetve az elszállításuk során sem biztosítottak oxigén tartalmú vizet, ezáltal az állatoknak indokolatlan szenvedést okoztak, így -a lopás és a vesztegetés mellett - állatkínzás bűntette miatt is felelniük kell.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a két büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtandó, míg a három másik férfival - köztük a megvesztegetett halásszal - szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 

Címkék: veszteget, halász, orvhorgász, halastó, rapsic, állatkínzás, horgász, lop, tolvaj, kék hírek