Kaposvár februári közgyűlésén a rendőri és a tűzóltósági évértékelő kapcsán is többször szóba került az illegális hulladékok kérdésköre. Ezek ugyanis nemcsak környezetvédelmi szempontból aggályosak, de rendkívül tűzveszélyesek, égetésük pedig az egészséget is rombolja.

Jóllehet a somogyi vármegyeszékhelyen minden adott ahhoz, hogy bárki kulturált módon szabaduljon meg a szemetétől, mégis időről-időre vannak olyanok, akik közterületen vagy az erdők szélén rakják le hulladékukat.

Lassan tíz éve működik Kaposváron a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, a hulaldékudvarokban még a veszélyes anyagok és az ócska műszaki cikkek is leadhatók térítésmentesen, illetve az építési-bontási törmelékek is évi egy tonnáig ingyenesen elhelyezhetők.

Többeket azonban a tetemes bírság, a hatósági eljárások és az sem tartja vissza, hogy az egyenruhások drónos razziáinak és a közterületi kaerarendszernek köszönhetően szinte borítékolható a lebukás.

Szita Károly polgármester a képviselő-testületi ülésen így fogalmazott: "Minden illegálisan lerakott hulladék veszélyes és aki lerakja, az gazember. Ennél világosabban nem tudok fogalmazni. Akkor, amikor a város polgárainak a pénzéből 50 millió forintot költünk arra, hogy ott a szemetes, de mégis mellé rakják le. Ott a szeméttelep, egy tonnáig ingyen bevihető a hulladék, amit mégis leraknak a városban, közterületen, illegálisan. Az Olaszországból Kaposvárra szállított hulladékot is azért szállíttattuk el, mert veszélyeztette a környezetet és a városlakók egészségét. Most ellenőrzött körülmények között és az ügyben a bíróság ítéletet hoz." 

Címkék: hulladék, térfigyelő, szelektív, illegális, környezet, közgyűlés, kamera, egészség, Kaposvár, kék hírek