Kaposvár februári közgyűlésén a Kaposvári Rendőrkapitányság parancsnoka, Peternel Péter számolt be a tavalyi esztendőről.

"Napjainkban a biztonság megőrzése az egyik legnagyobb társadalmi kihívás is a közbiztonság, az orosz-ukrán konfliktus hatásai és az illegális migráció tekintetében egyaránt" - kezdte összegzését a városi főrendőr.

Kaposváron 2023-ban 1047 regisztrált bűncselekmények történt, ami nagyságrendileg megegyezik a 2022-es adattal (1009). A nyomozások eredményességi mutatója eddig sem volt rossz, ám ez tovább javult tavaly 74,6 százalékról 78,2 százalékra.

A közterületen elkövetett bűncselekmények a 2010. évtől kezdődően rohamosan visszaszorultak, tavaly mindössze 218 ilyen jogsértést regisztrált a statisztika. Ezek csökkenésében nagy szerepet játszott a térfigyelő kamerarendszer visszatartó ereje és az eredményes rendőri fellépés. 

A térfigyelők egyébként a nyomozásokat, az elfogásokat és a bíróság elé állításokat is óriási mértékben segítik, hiszen ezek a valós idejű felvételek akár az azonnali beavatkozásra is okota adhatnak, emellett bizonyító erejűek is lehetnek. 

A somogyi vármegyeszékhely közigazgatási területén 2023-ban összesen 712 közlekedési baleset történt. Ennek nagy része (634) kizárólag anyagi kárral járt. Halálos baleset tavaly nem történt.

Az anyagi káros baleseteknél, főleg a parkolókban történt koccanások során gyakran előfordul, hogy a vétkes sofőr elhajt a helyszínről, az ő felkutatásukban is jelentős segítséget nyújt a kamerarendszer.

A személyi sérüléssel járó balesetek okai közül az elsőbbségi jog meg nem adása a leggyakoribb, emellett a kanyarodás szabályainak megszegése és a gyorshajtás játszik szerepet ezek bekövetkezésében.

Jóllehet ittas állapotban mindössze egy járművezető okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet, ezek megelőzésére továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a kaposvári zsaruk. Tavaly például 14.999 esetben vették elő az alkoholszondát, ami után 2978 közigazgatási eljárást kezdeményeztek.

Gyorshajtás vonatkozásában a 2022. évhez viszonyítva 35,32 százalékkal több intézkedés történt tavaly. Az egyenruhások a fix telepítésű traffipaxok mellett napi rendszerességgel 6-8 órás üzemórával mérik a sebességet és rendszeresek a civil autós, illetve drónokkal megtámogatott razziák is.

Kaposvár 2023-ban mindössze két esetben volt érintett az illegális migrációban: a járőrök e két alkalom során kevesebb mint tíz külföldi állampolgárral szemben intézkedtek.

A körzeti megbízotti csoportok továbbra is 24 órában elérhetők és az utcákon jelen is vannak, így biztosítva a legjobb reagálási lehetőséget. Továbbra is prioritást élvezett a belvárosi utcák, terek és nyilvános helyek, valamint fokozott a jelenlét a cseri és a donneri városrészekben is. Soka esetben a járőrök munkáját a Készenléti Rendőrség is támogatja. 

A közterületi jelenlét aktivitását mutatja, hogy a személy igazoltatások száma 21.124. Ez esetekben 469 személyt fogtak el, akik közül 195 bűncselekmény elkövetésén tetten ért elkövető volt. 

Az egyenruhások rendszeresen együttműködnek a többi között a polgárőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, az erdészekkel és a hivatásos
vadászokkal is.

A bűnmegelőzési szakemberek kiemelt figyelmet fodítanak az online csalásokra és a kábítószerrel kapcsolatos visszaélésekre, korosztály tekintetében pedig az idősekre és a diákokra.

Címkék: térfigyelő, közterület, bűncselekmény, kamera, rendőr, kék hírek, Kaposvár